måndag 27 juni 2016

Diversifiera dina tillgångar ytterligare och få 300 kronor garanterad avkastning

TL;DR: Skapa ett konto på Loansys.savelend.se, ange kampanjkod e40398 och sätt in minst 4000kr, så får du 300kr ytterligare att investera.

Genom att anlägga rätt perspektiv på livet och ifrågasätta den reflexmässiga konsumtionen kommer du att bli både lycklig och ekonomiskt oberoende, det sistnämnda mest per automatik då du inte behöver fylla ditt liv med prylar för att ge det mening.

Men för att till fullo bli fri bör dina nu överblivna pengar investeras någonstans, så de kan jobba för dig, och ge dig friheten att syssla med det som ger dig glädje.

De flesta människor finner ingen glädje i att ständigt följa börsskärmar och analysera företag, så rekommendationen är naturligtvis att investera i något som är enkelt att hantera, som fonder med låga eller inga avgifter som följer index.

För att inte lägga alla ägg i samma korg bör fonderna investera i olika marknader (länder). Som en extra krydda till fonderna kan du med fördel slänga in några Exchange traded funds, ETF:er, alltså fonder som köps och säljs på börsen. Nackdelen är att en kurtage-kostnad måste betalas när de köps och säljs, så det är lämpligast att köpa dessa mer sällan men för lite större summor. Fördelen är oftast lägre avgifter även vid investeringar i lite mer svårtillgängliga marknader.

Månadssparandet bör ske i fonder och till att bygga upp ett buffertsparande, som med fördel placeras på ett högräntekonto som Akelius Spar.

En ytterligare diversifiering är att blanda förhållandevis högrisk aktiefonder med lågrisks räntefonder, men istället för de lågavkastande räntefonderna föredrar jag förhållandevis säkra men ändå högre avkastande preferensaktier.

Allt detta ger en väl diversifierad portfölj som över tid ger en bra avkastning på dina pengar men också agerar krockkudde mot de värsta nedgångarna.

MEN, om nu inte detta räcker, och du känner ett kliande behov av att få diversifiera portföljen ytterligare?

Då kan du testa Savelend. Det är ett företag som sysslar med att förmedla lån mellan investerare och låntagare. Alltså i grunden samma idé som numera kraschade TrustBuddy hade.

Att döpa ett företag till TrustBuddy är ungefär lika förtroendeingivande som nationalstater som känner sig tvungna att ha ordet Demokrati-nånting i namnet på sitt land. Om beskrivningen krävs i namnet, kan man anta att den inte gäller i verkligheten. Och så var det ju också, då TrustBuddy gick under med buller och brak och lämnade investerare utan sina pengar. (Jag hade inget investerat i TrustBuddy.)

Är då Savelend ett liknande bluff-företag? Det kan vi naturligtvis inte veta, men av den information de släpper ut och deras tekniska lösning tycker jag det verkar seriöst, seriöst nog för mig att testa lite investeringar där.

Jag säger testa, då jag endast investerat små summor. Detta är absolut ingen investering som bör uppta någon större del av din portfölj. Kanske på sin höjd 5%, max 10%.

Risken finns ju för kreditförluster, både från låntagare och genom fulspel från Savelend. Men eventuell avkastning är också högre, Savelend själva skriver 10-15% per år. Läs gärna deras FAQ, eller varför inte testa att chatta med dem, det har jag gjort och det var en trevlig upplevelse. De verkar sträva efter nöjda kunder. Eller varför inte läsa deras årsredovisning (pdf)?

Systemet verkar snillrikt uppbyggt och du tar inte som långivare hela risken för ett lån mot en låntagare. Istället delas lånet upp i små delar, där du sen har många små delar i många olika lån. Även om ett fåtal av lånen blir kreditförluster vägs det upp av övriga som genererar en hög ränta.

Savelend är för närvarande uppdelat i två system, ett för korta snabblån på mindre summor och ett för privatlån på lite större summor. Jag har lite kapital jobbandes för mig på båda systemen, men för att få in ytterligare investerare till privatlånen erbjuder nu Savelend en bonus på 300 kronor till nya användare.

Det går helt enkelt till så att du registrerar ett konto på loansys.savelend.se, anger kampanjkoden e40398 och sätter sedan in minst 4000 kronor. Då får jag ytterligare 300 kronor att investera, och du får ytterligare 300 kronor att investera. En så kallad vinn-vinn.

Tänk på att du måste registrera ytterligare ett konto på sajten för snabblån om du även vill investera i det, det går inte använda samma konto, däremot samma mailadress. Detta förvirrade mig lite i början.
Savelend kommer slå ihop dessa system framöver enligt egen utsago.

Har du moraliska betänkligheter att investera i låneverksamhet skall du naturligtvis avstå. Själv tycker jag det är bra att företag som Savelend öppnar upp för även mindre investerare att låna ut pengar, istället för att det endast är stora finansiella institutioner som skall ha den möjligheten.

Glad sommar, njut av semestern och se fram emot ditt ekonomiska oberoende då varje dag är semester.

Detta inlägg är inte producerat i samarbete med Savelend utan bara ett tips om deras produkter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar