tisdag 17 maj 2016

Konsten att ha rätt perspektiv

Det slog mig för några dagar sedan, när jag gick och planterade potatis, att mycket av värde i livet är en fråga om perspektiv. För en van läskdrickare kanske tanken på ett glas vatten framstår som lite äckligt när det inte är kolsyrat, sockrat och färgsatt. För någon vilse i öknen kan ett glas vatten däremot framstå som en frestelse utan dess like, en gudomlig dryck uppumpad ur marken av en barbröstad Zeus.

Men tillbaka till potatisen. Jag kunde ha antagit perspektivet att vad jag gjorde var meningslöst, att potatis är en så billig basråvara att mitt hackande i landet inte kunde motiveras ekonomiskt. (Även om ekologisk giftfri potatis är cirka 10 gånger så dyr som besprutad.)

Jag kunde haft perspektivet att detta kroppsarbete med att först plöja, harva, kupa (nåja, kropps- + traktorsarbete) och nu slutligen handgripligen göra små hål att sätta potatisen i med en hacka var på något sätt under min värdighet. Säkerligen kunde jag få bättre betalt för min tid genom att arbeta med något annat?

Dessutom borde jag ju som västerlänning väl vara privilegierad nog att inte behöva ägna mig åt kroppsarbete i någon form?

kunde jag ju ha tänkt. Men istället valde jag att reflektera över min lycka i livet.

Vilken fantastisk förmån jag har som har möjlighet att odla min egen potatis! Som har tillgång till mark i vilken jag kan stoppa ner nånting, och få mer tillbaka.

Att kunna rent handgripligen se hur något ger avkastning, till skillnad från de lite mer abstrakta siffrorna på skärmen som förökar sig när jag sparar all inkomst som inte går till nödvändigheter.
Att odla något liknar den passiva förvaltningen jag tillämpar med tillägget att jag får chansen att utnyttja kroppen till det den är designad för; fysiskt arbete.
liknar den

Och vilken lycka det är att få arbeta fysiskt åt sig själv! Inte bara får jag god obesprutad potatis framöver, jag får förmånen att vara nära naturen med frisk luft, solsken och inte minst träning.

För precis som när jag cyklar sparar jag pengar samtidigt som jag tränar kroppen.

Så att hitta lycka i livet är bara en fråga om rätt perspektiv. Den som har rätt perspektiv kommer aldrig ha behovet att finna lycka i konsumtion och pryldyrkande, istället kommer lyckan och optimismen vara allestädes närvarande.

Och utan konsumism som sin livsfilosofi kommer optimisten att helt automatiskt bli ekonomiskt oberoende. Inte för att optimisten blir lyckligare av en stor pott med pengar, men utan behovet av meningslös konsumtion för att fylla ett hål i själen kan pengarna istället investeras. När de är investerade får pengarna själva jobba och skapa nya pengar, de nya pengarna jobbar också och skapar i sin tur nya pengar, och så vidare.

Så oroa dig inte om du är fattig och olycklig idag. Lycklig kan du bli direkt genom att öva dig att skifta ditt perspektiv, sen kommer rikedomen helt automatiskt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar