måndag 9 maj 2016

Hur du klarar dig utan bil

Det finns få saker som har en sån skadlig effekt på både din hälsa och din plånbok som bilen. Det finns många som klarar sig utan, men de som skaffar en blir oftast mer och mer beroende av den.

Men att släpa runt på minst ett ton skrot för att frakta omkring en människa i en motoriserad lyxfåtölj kan knappast vara det enda sättet att ta sig någonstans?

Det har visat sig att så inte är fallet. Vad skulle du säga om jag avslöjade att det finns ett hemligt sätt, känt bara av ett fåtal, som inte bara är billigare utan dessutom gör dig starkare till skillnad från svagare för varje resa?

Det är en förhållandevis ny uppfinning, kallad cykeln. Cykeln har två hjul och uppfanns 2014 i Belgien...

Okej, det där sista stycket kanske inte var helt historiskt korrekt. Cykeln har tydligen funnits ganska länge, men trots detta finns det märkligt nog ändå en marknad för bilar för andra behov än att frakta ofantligt tunga eller många saker/personer.

Bilen är, som det hintas om i inledningen, en omvänd sparbössa. Förutom kostnad för bränsle i någon form tillkommer en enorm värdeminskning, på gränsen till kapitalförstöring. Och är du inte praktiskt lagd tillkommer även en ansenlig summa för underhåll och reparationer.

Dessutom, när du använder bilen sitter du stilla utan att kroppen får göra det den är gjord för, nämligen arbeta. Och sen kommer hjärt- och kärlsjukdomarna som ett brev på posten, fortare än du hinner säga farthållare.

Cykeln däremot, drivs av dina egna muskler. När du behöver ta dig någonstans kommer du dit billigare än med bil och med blodet pumpandes runt i kroppen, rensandes ut alla slaggprodukter. Istället för en omvänd sparbössa får du en faktiskt sparbössa, där varje cyklad kilometer blir en ren pengamaskin. Konditionsträning utan behov av ett gym, och inga bränslekostnader förutom mat!

Cykeln är dessutom en ganska enkel manick, och att utföra underhåll som att smörja kedjan och byta däck gör du ganska snart själv med standardverktyg.

- Men Piratekonomen, säger min för stunden påhittade läsare sorgset, jag har så dålig kondition, orkar jag verkligen cykla?

Klart du gör är svaret på det! Att cykla börjar inte med Vätternrundan. Det börjar med ett tramptag, följt av ett till. Känner du han som var bäst i världen första gången han gjorde något?
Nej, inte jag heller.. Trampa på du, och snart har du inte så dålig kondition.

- Men Piratekonomen, jag har barn som behöver skjuts nånstans!

Enkelt löst! Små barn transporteras med fördel i en cykelsits. Det finns många modeller, själv använder jag Hamax Kiss inköpt från Blocket. Den kräver ingen pakethållare och det går att köpa till extra fästen för att enkelt flytta stolen mellan cyklar. Dessutom är den vanligt förekommande på Blocket.
Gäller det äldre barn kan de förhoppningsvis cykla själva, annars är det läge att lära sig.

Inga problem att hämta leveranser med cykel heller.
- Men ge dig Piratekonomen, jag har faktiskt flera barn!

Aha! Cykelkärran uppfanns antagligen just för dig! Håll utkik på Blocket eller liknande sajter, men här får du vara på tårna. Det är i princip huggsexa om rätt prissatta cykelkärror på begagnat-marknaden, så troligen finns det inte läge att vänta eller pruta.

- Men, jag nånting nånting ursäkt, kanske frakta tunga saker, och så vidare.

Okej, jag förstod inte din fråga helt och hållet, men se svaret ovan. En cykelkärra är troligen det du letar efter trots allt.

Några praktiska tips för nyblivna cykelfrälsta kan vara på sin plats. Först. om du som min påhittade läsare ovan har lite dålig kondition så se till att börja lugnt. Inte bara med kortare rutter med cykeln men även att ta det lugnt i början av turen, trappa upp och köra lite hårdare i mitten och sen avsluta lite lugnare igen. Försök hitta din rytm.

Dessutom, var försiktig med att stanna och vila även om det är jobbigt. Försök att vila under flacka partier eller nedförsbackar. I bilden ovan var jag nästan hemma och tyckte det gått så pass bra att jag förtjänade en liten paus, njutandes av utsikten. Då slappnade kroppen av och sista biten hem var sen enormt jobbig.

Att cykla i snö eller framförallt halt väglag går fint med dubbdäck till cykeln, se bara till att klä dig ordentligt.

Vad gäller val av cykel så finns det inte direkt någon brist på vettiga cyklar till okej pris, varken på begagnat eller ny-marknaden. Välj något som passar din längd, är förhållandevis lätt, lagom många växlar (troligen behöver du inte fler än sju) och verkar ha hyfsad kvalité.

Men till och med Piratekonomen inser dock att cykeln har sina begränsningar. Inte många, men de finns där. För mycket tunga och stora saker, eller transport av en hel familj över långa avstånd där flexibilitet krävs. Därför kommer det i framtiden även ett inlägg i bilköpandets och bilägandets ädla smutsiga konst.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar