måndag 25 april 2016

Piratekonomen vs slit-och-släng, eller - Hur laga en tvättmaskin

Jag erkänner, jag har en tvättmaskin. Trots att prylar inte gör dig lycklig är detta bara en av ett par prylar jag är slav till (diskmaskin, anyone?).

Jag kanske framstår som en hårt sparande snåljåp men i själva verket är jag ju lite av en vekling och lever ett liv i relativ lyx. Jag får skylla min svaghet på att det är svårt att klara sig utan vissa bekvämligheter i en familj med barn, framförallt när barnen har tygblöjor.

Därmed inte sagt att det är ett nöje att spendera pengar på ovanstående lyx. Tvättmaskinen till exempel bör kunna tvätta i 30, 40 och 60 samt gärna centrifugera någorlunda torrt, men några övriga fancy-pants-funktioner behövs inte.

Vilket nuvarande tvättmaskin uppfyllt alldeles utmärkt, fram tills den slutade öppna luckan efter avslutat program!

Det var en utveckling jag inte var helt nöjd med, som ni säkert förstår. Displayen blinkar E-40 vilket efter en snabb titt i manualen innebär dörrfel. Tack, men det hade jag redan listat ut.

Efter lite trixande med handtaget fram och tillbaka öppnades plötsligt luckan, utan att jag egentligen förstod varför.
Dags att börja skruva (till höger)

Men det säger sig självt att det inte blir hållbart att försöka öppna luckan på vinst och förlust efter varje tvätt. så vad göra? Köpa ny tvättmaskin? Fasen heller!

Det tog inte många sekunders googlande på tvättmaskinens produktnamn innan jag hittade att det fanns reservdelar till låsmekanismen i luckan.

Reservdelen beställdes på engelska ebay och anlände hem inom en vecka, en vecka som jag faktiskt inte hade behövt använda maskinen på. Reservdelen fanns i Sverige också men till över dubbla priset mot cirka 200 som blev kostnaden nu.

Gamla låset på väg ut
Sen var det dags att börja skruva. Säkerheten först: ska du göra något liknande så koppla ur tvättmaskinen från elnätet först.
Sen var jag lite för ivrig. Nuvarande lås satt bara med två skruvar och jag trodde att det var så enkelt som att skruva ut dem, dra ut låset ur sidan på lucköppningen och sätta in det nya...

Så jag skruvar ut båda skruvarna och hör sen ett klonk vilket är ljudet av låsmekanismen som lossnar och trillar ner i maskinen. Ajdå. Kanske blir det en ny tvättmaskin trots allt?

Bäst att hålla reda på vad som är vad
Men ännu en gång kommer internet till räddning i form av en instruktionsvideo. Visserligen inte min modell av tvättmaskin men principen var ändå tydlig. Ta bort ett skyddande spänne runt gummiflänsen som skyddar lyckan, skala bort denna och få åtkomst till insidan där låset sitter.

Nu ser jag att låset bara ramlat ner lite och hänger i sitt kablage. Jag drar ut det gamla, kopplar in den nya låsmekanismen i samma kontakt och trycker tillbaka allting igen. Tillbaka med gummiflänsen och spännet och kör en första tvätt.

Börjar maskinen brinna? Rinner allt vatten ut?

Nya låset på väg in. Ursprungsdioden högst upp funkar fint efter bytet
Nej, vad som händer är att programmet körs, tvätten blir blöt men utsidan av maskinen är torr, och vid avslutat program hörs ett tydligt klick och luckan går att öppna utan några som helst problem.

Piratekonomen kan fortsätta sitt lyxliv med en maskin som tvättar åt honom, men samtidigt slippa att betala tusentals kronor för en ny maskin. Win-Win!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar