måndag 18 april 2016

Bli ekonomiskt oberoende genom att ställa dig frågan Varför?

För länge sen när jag fortfarande använde en budget för att hålla koll på mina utgifter hade jag en separat post för fickpengar. Alltså pengar som var kvar efter att jag betalat allt nödvändigt som boende, mat och sparat lite. Dessa pengar kunde jag bara sätta sprätt på, var tanken.

Jag minns att jag vid något tillfälle hade denna potten satt till 3000 per månad men tyckte det var något lågt, ty "det är ju bara en hundralapp om dagen".

Idag är naturligtvis det tankesättet skrattretande för mig, likt så mycket annat dumt jag gjorde förr.

Idag skulle jag nog ha svårt att konsumera ens en hundring i månaden på oväsentligheter, för vad skulle det ge mig? Jag är ju lycklig redan, så vad kan en extra pryl eller tjänst göra för mig?

Men motståndet mot konsumtion kommer inte helt naturligt. Hela vårt samhälle är uppbyggt på, nej till och med förväntar sig, en ohejdad konsumtion. Det är normen, och det är svårt att inte svepas med i någon behovsimpuls.

Därför närmar jag mig alltid konsumtion med frågan Varför?

Om jag känner ett behov av något inköp (och det händer) gäller det att försöka identifiera om det är ett verkligt behov eller ett behov som min reptilhjärna blivit lurad till av smart marknadsföring.

Ibland är vi nämligen vår egen värsta fiende eftersom vi människor har en förmåga att agera irrationellt och impulsivt. De som är skolade i marknadsföring är naturligtvis medvetna om alla våra svaga punkter och är inte sena att försöka utnyttja dem.

Så när behovet kommer, stanna upp, andas och fråga Varför? Är det här verkligen något jag behöver? Kommer det göra mig och min familj mer tillfreds och lyckliga, eller kommer det göra oss mer fattiga och cementera oss i ett ekorrhjul som snurrar fortare och fortare? Ett engångsinköp och framförallt en återkommande kostnad kan nämligen vara dyrare än du tror.

Jag nämnde tidigare gamla dumheter och misstag; låt mig vara mer specifik. För inte så länge sedan sålde jag min hembioutrustning. Den var av hög kvalité och i det dyrare prissegmentet (även om det alltid finns något som är värre).

Det ursprungliga köpet i sig var inte så värst korkat om bara svaret på Varför? hade varit att jag njuter otroligt av det bra ljud och den upplevelse utrustningen kunde leverera.

Men så var det tyvärr inte. För när jag verkligen rannsakade mig själv kom jag fram till en sorglig slutsats - jag hade inte köpt utrustningen för att den var bra (för det var den), utan för att jag ville vara personen som ägde en så bra och dyr utrustning.

Jag ville att något materiellt skulle signalera till omvärlden vem jag var, men den hårda sanningen är att ingen (nåja, kanske någon) bryr sig. Och varför skulle de? Och varför skulle jag bry mig om de brydde sig? Således åkte utrustningen ut på annons, såldes, och jag har inte saknat den ett dugg sen dess. Om något har det varit befriande att bli av med ännu en pryl.

Anammar du tankesättet med Varför? blir det varken svårt eller jobbigt att bli ekonomiskt oberoende, ens på en vanlig lön. Du behöver inte känna att du snålar, för dina behov av materiella ting kommer smälta bort när du fokuserar på riktig lycka istället för konsumtionsinducerad sådan. Det ekonomiska välståndet kommer nästan som en sidoeffekt när du investerar allt överskott och sedan återinvesterar utdelningarna, om inte fonderna gör det åt dig (som Avanza Zero eller Nordnets Superfonder).

Jag äger fortfarande prylar som jag är någorlunda fäst vid, så jag förespråkar inget asketiskt liv fritt från alla materiella ting. Bara kom ihåg, när suget kommer smygande... Varför?

2 kommentarer:

  1. Du är inne på ett väldigt bra spår. Anledningen att man köper olika saker är ofta att man tänker sig vad andra ska känna och tycka om en. Men som du är inne på så är där ju ingen som bryr sig. Om någon kör förbi mig i en Porsche så tänker man inte "Grym kille!". Jag brukar som mest tänka kanske " snygg bil". Men ingenting om själva föraren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så Stefan! Man kan ju alltid uppskatta det vackra eller användbara hos något materiellt, men för att ge upp mina surt förvärvade pengar krävs det något mer än inbillning att det skulle skänka någon slags status.

      Radera