onsdag 30 mars 2016

Skitenkelt att ha sitt på det torra med blöjbarn

Att få och ta hand om barn behöver inte vara särskilt kostsamt. Barn behöver inte fostras rätt in i en glassig konsumerande världsbild, de behöver det du aldrig kan köpa mer av - din tid. 
Det samt mat och tak över huvudet förstås, men det är typ steg 1 och 2 på Maslows behovstrappa och inte speciellt svårt att uppfylla.

En av anledningarna till att det piratekonomiska hushållet knappt ens lyckas få soptunnan halvfull på en månad är användandet av tygblöjor. För som vanligt går ekologi och ekonomi ihop; istället för att använda och slänga bort blöja efter blöja kan blöjorna tvättas och återanvändas i nästan all oändlighet. Och tro nu inte att tygblöjor är någon 70-tals hippiehistoria som ser ut som ett stort lakan som snurras runt barnet i en avancerad dans. Det har hänt en hel del, välkommen till framtiden.

Den enda kostnaden är el och vatten när det är dags att tvätta. Och en första investering i tygblöjor.

Det krävs alltså en viss första investering, men som vi kommer se betalar den sig snabbt. Låt oss göra en enkel uträkning mellan tummen och pekfingret:

Ett paket engångsblöjor kostar cirka 100 kronor och rymmer 40 blöjor, åtminstone för en mellanstorlek. Det ger 2,50 kronor per blöja. Låt oss anta att vi göra av med tre blöjor per dag, det blir då 7,50 per dag.

Alla dessa uträkningar är oräknat nattblöjor, jag återkommer till det.

Jag har sett lite tidigare hänvisningar att en tvätt i maskin kostar ungefär 5 kronor, inklusive el, vatten och slitage. Tyvärr hittar jag inte dessa länkar nu, men hey, låt oss använda den summan ändå.

Om det går åt tre engångsblöjor per dag kan vi räkna med att det istället går åt fyra tygblöjor då de inte är riktigt lika absorberande som moderna engångsblöjor. Efter tre dagar har vi då använt 12 blöjor, och eftersom åtminstone jag bara har totalt 14 stycken måste det tvättas då (trots att två fortfarande är oanvända i detta högst teoretiska exempel).

Om vi slår ut tvättkostnaden per dag blir det då 5 kronor delat med tre dagar, eller 1,70. Äsch, låt oss säga två spänn.

Kostnad per månad med engångsblöjor: 30 x 7,50 = 225 kronor.
Kostnad per månad med tygblöjor: 30 x 2 = 60 kronor.
Differens per månad: 225 - 60 = 165 kronor.

Blöjor och inlägg på tork.
På ett halvår har du då sparat nästan 1000 kronor! Köp ett rejält paket tygblöjor för denna summa så är all användning efter sex månader en ren pengamaskin, inklusive för eventuellt kommande barn.

Dessutom, när du inte längre behöver blöjorna har de troligen kvar 30-50% av sitt värde, som så mycket annat begagnat. I vissa annonser står det ibland att de har fått färgskiftningar (hint: av bajs) vilket efter tvätt endast har kosmetiskt betydelse, men mina är trots långvarig användning lika skinande vita som då de användes första gången.

Så varsågod, här kommer färdiga sökningar efter tygblöjor på Blocket och Tradera.

Du väljer själv om du köper ett begagnat paket eller satsar på något helt nytt. Själv köpte jag två stycken set om sju nya blöjor vardera på Tradera. Det är ganska enkelt att hitta dessa, de säljs rätt ofta och av flera olika säljare. Jag gillar dem då de har knappar för enkel justering av storleken i takt med att barnet växer, och en finurlig pocket-konstruktion för inlägg.
Notera dock att inläggen som följer med är totalt värdelösa, jag kompletterade med ett antal 5-skikts bambuinlägg. "Ett inlägg räcker hela dagen" skryter de med, vilket också är totalt skitsnack. Jag lägger i två stycken tillsammans och kanske klarar fyra timmar innan de måste bytas. Men jag antar att barn kissar olika mycket, så du kanske har bättre tur.

Slutligen, till det rent praktiska skitgörat. Detta fick jag själv experimentera mig fram till så förhoppningsvis hjälper det någon. För hur gör man egentligen?

På med blöjan. Sen får du hålla lite koll hyfsat regelbundet så inte inlägget blir för blött. Som sagt, jag har svårt att få det att räcka längre än fyra timmar. Sen är det bara att byta alltihop och sätta på en ny blöja med tillhörande inlägg. Smutsig blöja och inlägg läggs lämpligen i en hink med lock tills det är dags att tvätta.

Om barnet får för sig att bajsa blir det lite knepigare, men det enklaste är att ta av blöjan och rengöra barnet. Ta sen ut inläggen och duscha av blöjan rätt ner i toaletten. Om duschslangen inte räcker till toaletten så duscha av blöjan i ytterligare en hink, häll ut den i toaletten, duscha ur någon gång till, klart.

När det sedan är dags att tvätta körs både blöjor och inlägg i 60 grader utan sköljmedel, lämpligen efter läggdags så har de torkat till nästa dags drabbningar.

Slutligen, en bekännelse angående nattblöjor - där använder jag faktiskt traditionella engångsblöjor. Jag försökte en gång med tygblöjor, men en dyblöt pyjamas och ett skrikande barn senare den natten har gjort att försöket inte återupprepats.

3 kommentarer:

 1. Intressant. Det finns ett annat alternativ också. Potträning. Riktigt billigt. Det finns en bra läsvärd artikel här: http://www.dn.se/nyheter/sverige/varden-borja-pottrana-innan-barnet-kan-ga/

  Själv går jag på pappaledighet om två dagar, och tänkte börja med vår 10 månader gamla dotter (min sambo var inte lika sugen på idén som jag... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johan, jag har för mig jag tittade lite kort på just tidig potträning i början men avskrev det av någon anledning. Trodde nog att det skulle bli för svårt att lyckas med, kanske var det lite förhastat.

   Lycka till med pappa-"ledigheten"! Det är stundtals krävande men otroligt givande. Ta vara på den tiden, den kommer inte tillbaka.

   Radera
 2. Som med mycket annat får man ge det lite tid. :)
  Tredje och sista barnet så jag ska njuta extra mycket av "ledigheten"!

  SvaraRadera