måndag 21 mars 2016

Nu blir det matblogg!

Det piratekonomiska förhållningssättet till livet är att allt hänger ihop och samverkar som ett väloljat maskineri.

De val du gör påverkar de resultat du får; bland annat din hälsa beror på de val du gör när det kommer till mat, kroppens bränsle utifrån.
Med bra insatser i systemet får du också bra utväxling - en bra hälsa får dig att må bättre och ger ekonomiska fördelar i form av ett friskare liv med färre sjukskrivningar och mer energi. 

Slutsatsen är alltså enkel - ät nyttigt.

Men detta inlägg handlar inte om att äta nyttigt.
Det handlar om att laga en god festmåltid, enkelt och billigt.

Och naturligtvis tar vi en svensk gammal klassiker - kött och potatis!

Om du har möjlighet köper du naturligtvis ditt kött som (ekologiska) köttlådor förhållandevis lokalt, och fyller frysen. Så länge det tinas upp långsamt, gärna i kylen, är det inga problem att frysa kött.
Ett alternativ till att tina köttet är att laga tjälknöl, där köttet långsamt tinas upp och tillagas i ugnen under natten. Resultatet blir ett fantastiskt gott och mört kallskuret kött, vilket är vad vi ska ge oss på idag.

Tjälknöl lagas oftast på vilt, men kan lagas på nästan vilken köttbit som helst. Det fungerar till exempel perfekt på fransyska, en bit som är ganska billig om man nu är förvisad till att köpa kött från butik.

Alternativt är du eller någon i bekantskapskretsen jägare och har stora delar av köttförsörjningen tryggad på det sättet. Men tro inte att det går att motivera jakten utifrån ekonomiska aspekter, jag kommer behöva jaga i många år innan köttbesparingen går jämnt ut mot kostnader för jägarexamen, vapen, vapenskap och övrig utrustning. Men det är en väldigt givande hobby.


När ko med kalv inte är lovligt får man njuta av utsikten istället.
Tjälknöl lagas som tidigare nämnts med fördel direkt från frysen, och även om hela receptet är enkelt krävs det att du börjar i tid. (Det är för övrigt ett av många trick för att bli ekonomiskt oberoende - mycket i samhället måste av någon anledning alltid gå så fort, och massor av kostsamma tjänster finns för att hjälpa dig spara tid. Att ta god tid på sig, och njuta under tiden, är däremot helt gratis.)

Detta krävs:

 • En köttbit, gärna på ett kilo eller mer
 • 2 gula lökar, delade i klyftor
 • 1-2 dl salt
 • några lagerblad
 • några kryddpepparkorn
In med köttbiten i ugnen på cirka 150 grader (lägre är bättre och tar längre tid). Sätt in en termometer i den när det är möjligt, är den fryst kan det krävas några timmar i ugnen innan det går att få in termometern.

Lägg den i en ugnsfast form och tåt den ligga i ugnen, lämpligen över natten, tills den uppnår nånstans mellan 65-70 grader.

Innan det börjar bli dags att ta ut den så skall lagen kokas upp.
Häll upp ett par liter vatten, klyftade lökar, salt, lagerblad och kryddpepparkorn. Låt koka upp.

Ta ut köttbiten när den är färdig, spara eventuell köttsaft från formen och lägg köttbiten i lagen. Låt den ligga här och ta smak tills du är redo att servera den, vilket med fördel är flera timmar senare.

En dryg timme innan det är dags att äta är det dags att laga en potatisgratäng. Det är löjligt enkelt (och gott) vilket gör det än mer skrattretande att det finns en marknad för den plastiga ursäkten till färdig "potatisgratäng" från affärens kyldisk.

 • 8-10 potatisar, skalade och skurna i skivor
 • 2 gula lökar, hackade
 • pressad vitlök
 • 2,5 dl grädde
 • 2,5 dl creme fraiche
 • riven ost
 • salt och peppar
Rör ihop grädde, creme fraiche, pressad vitlök (så många du vill och vågar), salt och peppar.

Lägg hälften av potatisskivorna i en ugnssäker form. Lägg på all hackad lök.
Häll över hälften av gräddblandningen, resterande potatis och därefter resten av gräddblandningen.
Strö riven ost över och skicka in gratängen i mitten av ugnen på 225 grader tills potatisen är mjuk (ca 45 minuter). 

Nu är det dags att göra sås! En god brunsås är också oerhört enkelt att göra, finns ingen anledning att köpa något halvfabrikat för detta.
 • grädde
 • en bra redningsbas (majsstärkelse, potatismjöl eller i värsta fall mjöl). Dosera enligt förpackningen
 • köttsaften du sparade från tjälknölen
 • salt och peppar
Blanda ihop en redning av redningsbasen och grädde. Låt koka upp under omrörning. Häll i köttsaften, toppa upp med lite soja om såsen inte blir brun nog.
Smaka av med salt och peppar och lite gelé om du har.

Var inte orolig över din köttkonsumtion när du avnjuter den här rätten. Kött från lokala djur tillagat från grunden är värd oändligt många processade köttprodukter som korv, skinka och annat skräp. Är det dessutom vilt är det ekologiska fotavtrycket i princip noll, lägre än odlade grönsaker.

Smaklig måltid!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar