onsdag 23 mars 2016

En lovsång till Tink

Jag har nämnt det innan men kan nämna det igen: jag har numera ingen budget.

Med ett piratekonomiskt förhållningssätt till livet behövs det inte längre. Det kommer in pengar regelbundet som används till att betala lika regelbundna utgifter. Det finns inget behov att sätta av en viss summa pengar som ska gå till något speciellt.

Allt som finns kvar efter är de regelbundna utgifterna är betalda sätts i arbete på olika sätt, och genererar på så sätt mer inkomster.

Att köpa prylar för inkomsterna lockar inte, då konsumtion inte leder till lycka.

Men det är ändå bra att gå igenom utgifterna regelbundet, för att se om där finns något att optimera (bort). En piratekonom lever efter devisen: perfektion uppnås, inte när det inte längre går att lägga till något, utan när det inte längre går att dra ifrån något (var det Einstein som sa det, eller Descarte, eller någon annan? Jag har glömt, och vägrar googla).

Pengar att spara med Tink!
Här fyller appen Tink (AndroidIphone) en fantastisk funktion. Utan att behöva göra någonting själv går Tink igenom de konton som den har fått access till och visar tydligt inkomsterna och utgifterna inom olika kategorier. Det gör det enkelt att gå igenom och hitta potentiella besparingar.

Tink har stöd för alla större banker och de flesta kreditkort. De som verkligen fick mig ombord var när stödet kom för mitt favoritkort med återbäring, OKQ8 kreditkort.

Bloggen Cornucopia?, med sina mycket kompetenta inlägg, tycker inte om Tink. I inlägget poängteras att din information troligen säljs och att tjänsten innebär säkerhetsproblem.

Nej, Tink är inte din kompis. Tink erbjuder en tjänst som du kan använda, gratis. De tjänar troligen pengar på andra sätt, antagligen med hjälp av den information du ger dem i tjänsten.

Precis som Google, Facebook, Instagram, Twitter, med flera. Du måste helt enkelt som alltid ställa dig frågan; är den eventuella nyttan med tjänsten värd priset? Jag har ställt frågan till mig själv angående flera av tjänsterna ovan
. Vissa använder jag, vissa inte.

Vad gäller säkerhetsproblemen står det väldigt tydligt i Mobilt BankID att du identifierar dig mot din bank (för att hämta uppdaterade transaktioner till Tink). Om det någon gång i ditt BankID istället skulle stå Vill du föra över 50 000 till Rysk Ondskehacker skulle åtminstone inte jag knappa in min kod. Men det är bara jag.

Med det sagt borde faktiskt de svenska bankerna ta och kamma sig och erbjuda ett vettigt API för tredjeparts-tjänster, med möjlighet för användaren att dela ut endast läs-access. Undrar vem som blir först i denna mycket konkurrensutsatta marknad (ja, ibland måste man få skoja till det).

Detta inlägg är inte sponsrat av Tink, jag tycker bara deras tjänst är värd att använda. Du som läsare avgör själv om den är värd att använda för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar