onsdag 3 februari 2016

Köp aldrig mer böcker

Böcker anses vara fint och bildande, trots att de i likhet med film oftast endast används en gång.
Okej, i min ungdom såg jag visserligen Star Wars fler gånger än jag kan räkna, men det hör inte hit.

Undantaget skulle möjligtvis vara facklitteratur som faktiskt kan ha ett bestående värde och behov av att läsas flera gånger, och dessutom är bildande.

Nej, jag föreslår inte att du ska sluta läsa böcker, bara att sluta betala för det. Och det utan att vara det minsta olaglig.

Sverige är ett fantastiskt land på många sätt, ett av dem är alla våra bibliotek. Om du inte känner till detta begrepp sedan tidigare är det alltså en byggnad fylld med böcker och tidskrifter som du får läsa helt gratis!
Du får till och med ta med dig det mesta materialet hem, läsa det och sedan returnera det helt utan kostnad. Endast under förutsättning att du kan visa upp en liten plastbit i form av ett lånekort som också är gratis att ansöka om. Synnerligen något som passar en piratekonom.

Helt onödigt
Men, invänder någon och tror att de är vän av ordning, jag bor inte i en storstad. Och en viss rimlighet rymmer den invändningen, mindre städer och samhällen betyder mindre bibliotek (men nästan alltid ett bibliotek) och därmed mindre utbud.

Men detta problem är enkelt att överkomma. I (nästan?) alla kommuner samarbetar biblioteken och du har alltså inte bara din mindre orts biblioteksutbud att välja mellan utan utbudet från alla bibliotek i hela kommunen, från vilka du kan beställa de böcker du fastnar för.

Om nu inte ens det räcker är nästan alla bibliotek anslutna till Libris och erbjuder så kallade fjärrlån. Det innebär att nästan hela landets bibliotek, framförallt de största, har sina enorma utbud tillgängliga för just dig. Bara att beställa och invänta leverans till ditt lokala bibliotek.

Skulle inte det här heller räcka erbjuder biblioteken oftast möjligheten att lämna inköpsförslag, om boken du vill läsa mot förmodan inte finns tillgänglig genom något av ovanstående alternativ.

Och för dig som bor i det populärkulturella begreppet middle of nowhere ser det ännu ljusare ut! De flesta kommuner erbjuder en så kallad bokbuss vilket ger dig tillgång till allt ovanstående från i bästa fall tomtgränsen. I min kommun krävs att du bor längre bort än tre kilometer för att få tillgång till bokbuss. 
TRE kilometer eller mer, och du behöver inte ens används benen för att ta dig till biblioteket? Otroligt.
De kommuner som mot förmodan saknar bokbuss har nästan alltid ett eller flera utlämningsställen på små orter utan bibliotek.

Den sista invändningen är att allt det här tar tid - och det stämmer. Du får inte den där boken du vill läsa just nu-nu-nu, 
Men är det verkligen hela världen om du läser en eller ett par andra böcker som faktiskt finns tillgängliga, medan du väntar på att den där så speciella boken dyker upp med hovleverans från Kungliga Biblioteket?

Så där har vi det, ännu ett sätt att spara pengar och bli mer bildad på köpet. Och då har jag inte ens tagit upp möjligheten att låna e-böcker, då jag inte sett någon mening i att lägga pengar på en ändamålsenlig läsare och alltså inte har någon större kunskap i ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar