fredag 29 januari 2016

Minska dina sopor, spara pengar

Nyligen publicerades ett inlägg på bloggen Cornucopia? om lite problem med sopor, vilket fick mig att få ändan ur den berömda vagnen och skriva färdigt det här inlägget om just sopor som blivit liggande ett tag.

Även det piratekonomiska hushållet hade en upplevelse liknande den som är beskriven ovan då ingen sophämtning skedde på sex veckor, med julhelgen mitt i.

Även om vi piratekonomer är ganska immuna mot den konsumtionshysteri som kanske framförallt julen innebär så hade vi två ytterligare hushåll på besök under julen, och ytterligare ett med barn kort därefter.

Så jag började bli lite orolig när sopbilen inte kom ens vid det andra tillfället då jag tyckte att det enligt min inofficiella räkning över sopbilens schema ändå borde ha varit dags?

Jag oroade mig dock i onödan; när sopbilen till slut kom, efter sex veckor om jag nu minns rätt, var sopkärlet av standardstorlek endast fyllt till cirka två tredjedelar.

Läxan här är att för dig med egen villa - och ett piratekonomiskt sinne att minska slöseri - finns det pengar att spara! Många utgifter som hör ihop med hem och villa är svåra att ducka ifrån, men vissa går åtminstone att justera. En sådan är just sophämtningen.

De flesta kommuner erbjuder nämligen en möjlighet att minska frekvensen med vilka dina sopor hämtas. 

En vecka efter tömning var det dags att kasta första påsen denna gång.
I botten ligger en tom påse som fastnat, dags att spola ur tunnan i sommar.
När man som jag komposterar matavfall och sorterar plast, metall samt papper blir jag förundrad över det är möjligt att producera något mer än en soppåse i veckan. Tyvärr vet jag att en soppåse om dagen inte är ovanligt i vissa hushåll.

Dessutom, med nuvarande tömning av soptunnan på en gång i månaden finns det fortfarande rum för förbättring. Jag är nämligen inte en så kvalificerad sop-ninja som jag först trodde, i min kommun går det nämligen att ansöka om ingen sophämtning överhuvudtaget! Det förutsätter dock att man kan visa att på ett troligt sätt att man inte producerar några sopor överhuvudtaget. Någon gång kanske...

Det finns barn i blöjålder i hushållet, ifall ni undrar. Tygblöjor löser det sop-problemet, vilket får bli ett inlägg för en annan dag.

Pengarna som är möjliga att spara skiljer sig från kommun till kommun. Vissa mer än halverar taxan om du ökar till hämtning en gång i månaden istället för varannan vecka som verkar vara brukligt annars.
I vissa kommuner finns till och med möjligheten att välja hämtning en gång i kvartalet till en ännu lägre taxa,
Lite snålare kommuner har dock en tvådelad taxa, där kanske halva delen är fast och resten bestäms av frekvensen på din hämtning. Låt dock inte storleken på besparingen hindra dig från att göra den, du skulle väl inte riva sönder ett par hundralappar med motiveringen att det inte är så mycket pengar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar