fredag 1 januari 2016

Gott nytt optimistiskt år!

Såhär in i det nya året kan det vara värt att påminna om vikten av att vara optimist.

Kanske blir 2016 året då Sveriges bostadsbubbla till slut briserar med en fantastisk smäll, snabbare än du hinner säga ljust och fräscht.

Eller kanske imploderar slutligen hela världens ekonomiska system under sin egen tyngd, och vi går en hyperinflation till mötes. Eller kanske en deflation, det verkar en aning osäkert vad som egentligen blir följden. Men illa blir det!

Eller så blir det världskrig mellan revirpissande supermakter och därigenom ett rent allmänt helvete.

Eller - och häng med nu för jag inser att detta kan vara lite "out-there" - så snurrar världen vidare. Företag tjänar pengar, piratekonomer sparar pengar, börser går upp, börser går ner.

Om något har kostat mig pengar så är det pessimism. Jag har sålt en lägenhet alldeles för tidigt då jag trodde att bostadsbubblan verkligen var på väg att brisera. Det var flera år sen, och jag tror lägenheten har gått upp i värde varje år sen dess...

Jag har sålt av aktier som gått ner bara för att se "tillfälliga" toppar (så kallade "tjurfällor") avlösa varandra och sakta men säkert öka värdet på det innehav jag inte längre hade kvar.

Jag har misshandlat pengar genom att låta dem ligga på bankkonto för att börsen varit för "osäker". Börsen struntade i mig och fortsatte glatt uppåt, neråt, uppåt, neråt och så vidare, som börser gör.

Så glöm alla försök att förutsäga framtiden. Knota på, spara pengar, investera dem i index-fonder med låga avgifter och glöm bort dem.

Lägg inte tid eller mental energi över att fundera på saker du ändå inte kan påverka. Sätt din tilltro till den mänskliga naturen istället, som inte alls är så destruktiv som det ibland ges intryck av.

Efter tusentals år av krig, svält, sjukdom och allmän nöd så gissa vad?
Vi är fan fortfarande här.
Och vi har det bättre än någonsin förr.
Om jag får drista mig att titta i spåkulan så är vi inte på väg utför heller. Visst, vi har någon form av bula på vägen i form av klimatet, mördarterrorister och allmän skit. Men vet du vad?
Jag tror vi fixar det också.
Har vi klarat av inkvisitionen, digerdöden, klädmodet under tidigt 90-tal samt freonutsläppen från kylskåpen (minns du dem?), då kan vi nog tackla allt.

En härlig vinterbild (vyn från min kompost) får illustrera positivismen i det här inlägget.
Visst, det kommer inte bli lätt. Men inget värt att göra är någonsin lätt. Det är bara att hugga i och göra vad man kan.

Ta klimatet till exempel. Lösningen på våra klimatproblem är inte att massa viktiga människor träffas och kommer överens om någonting som vi kanske ska uppnå om umphm antal år.
Klimatet löser vi en sopsortering, en minskad konsumtion och en sparad watt i taget.När väl snöbollen är i rullning kommer snart en lavin av bra effekter, precis på samma sätt som vårt kapital kommer fortsätta växa år efter år.

Och genom att minska din konsumtion slår du två flugor i en smäll; bättre för miljön, bättre för din plånbok.

Så se till 2016 med tillförsikt. Det är det första året på de resterande bästa åren i våra liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar