tisdag 5 januari 2016

En försenad julklapp till alla egenföretagare

Nu är det nytt år, vilket innebär en del jobb för egenföretagare. Föregående års ingående och utgående fakturor som inte förfaller förrän i år behöver bokföras som leverantörsskulder respektive kundfordringar även om du använder dig av kontantmetoden i bokföringen.

Sen är det dags att börja tänka på deklaration, bokslut och årsredovisning, även om det är ett tag kvar tills tidsfristen går ut.

Sen kan man också, som jag, gräma sig över att man glömde ge sina anställa (det vill säga jag själv) en julklapp i år. 2014 års julklapp blev ett presentkort på ICA á 450 kronor, vilket är en användbar julklapp och uppfyller Skatteverkets krav på ett värde om max 450 kronor och ej inlösbart mot kontanter.

Allra helst hade jag såklart gett mig själv ett presentkort på Willys, där jag alltid handlar på grund av deras överlägsna priser och stora ekologiska sortiment, men av någon anledning erbjuder de bara presentkort i jämna hundralappar.

Oavsett så försvann det tyvärr i julstressen denna gång, men kan vara värt att komma ihåg till årets jul.

Men som tröst till mig själv och alla andra företagare där ute som kanske gjort samma misstag kommer här en försenad julklapp som förhoppningsvis sparar lite tid åtminstone.

Varje år brukar åtminstone jag roa mig med att bokföra alla händelser på Skattekontot. Detta gäller dock inte er med enskild firma då ni slipper bokföra skattekontot (eftersom det även innehåller privata transaktioner).

Varje gång något förs över till Skattekontot ska det ju bokföras på konto 1630. Men när sen de olika skatterna som moms, arbetsgivaravgift och så vidare faktiskt dras skall även de händelserna bokföras.

För att slippa göra det manuellt detta år dammade Piratekonomen av sina programmeringskunskaper och skapade en liten enkel webapplikation som läser in alla händelser på Skattekontot och matar ut rekommenderade verifikationer komplett med en SIE-fil för import i ditt bokföringsprogram.

Applikationen finns här: http://piratekonomi.se/skv/ 
(Ja, det finns lite reklam runt sidorna, men själva användandet av applikationen är ju gratis.)

Nästa projekt är en liten enkel generator för lönespec för oss med aktiebolag och endast en anställd, allt för att förenkla. Enmans-aktiebolag behöver sällan avancerade lönekörnings-funktioner som semester (vadförnåt?), tjänstledighet, smittbärare (for real, jag har sett denna löneart) och så vidare. Det kan däremot ändå vara smidigt med en faktisk lönespec, samt förstås lite automatik för beräkning av milersättning, traktamente och dylikt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar