tisdag 12 januari 2016

Den verkliga kostnaden

Många så kallade ekonomiska rådgivare påtalar gärna i sina flortunna spartips att du visst inte ska behöva försaka den där latten eller det där lilla extra som ger guldkant på tillvaron.

Istället, menar de, ska du satsa på att arbeta smartare och öka dina intäkter.

Och visst låter det bra. Vem säger nej till extra intäkter? Dessutom känns det ju skönt där i zombietillvaron att inte behöva förändra sig så mycket. Bara lite, jobba lite smartare.
(Och fortsätta spendera dumt, får man förmoda.)

Dags för en piratekonomisk kölhalning igen!

Ja, naturligtvis får du en liten effekt av en liten förändring i ditt beteende.

Gissa vad du får för effekt om du förändrar ditt beteende mycket?

Jag har tidigare skrivit om hur du hittar lycka i livet. Ledtråd, den finns inte i botten av en lattemugg, så sluta leta.

Konsumtion och den så kallade guldkanten kommer inte göra dig lyckligare. En större ekonomisk frihet däremot har potential att leda till ett lyckligare liv.

För att nå denna ekonomiska frihet bör du såklart attackera från två fronter; öka dina intäkter, men också minska dina utgifter.

Varje minskad utgift ger dessutom en extra effekt i det att den är skattefri. Mer pengar till dig utan att behöva betala skatt? Och det är inte olagligt? Sign me up!

Ett enkelt sätt att börja minska sina kostnader är att räkna på Den Verkliga Kostnaden.

En tidigare reflektion är den om den beräknade årsavkastningen över tid, som bör landa på omkring 7-8% årligen i en tillräckligt lång tidsperiod.

Med hjälp av min bästa kompis, Ränta-På-Ränta (ja han heter så, hurså?), kan vi ganska enkelt räkna ut den verkliga kostnaden för något.

Låt oss för enkelhetens skull lägga den förväntade årsavkastningen på 6%, för att vara lite pessimistiska för en gångs skull.

Vi kan titta på den imaginära latten från inläggets inledande halmgubbe-argumentation. Vad kostar en latte ute idag? Nästan 40 kronor? Låt oss säga en i veckan, alltså ungefär 4x40 = 160 kronor i månaden.

12x160 = 1920 kronor om året, eller hur? Även om bara det är en hög summa är tyvärr sanningen värre än så.

Pengar att spara!
På med hatten och tänk som en piratekonom!

Det intressanta är all värdetillväxt du har försakat genom konsumtion.

För att räkna ut detta kan vi räkna med valfri ränta-på-ränta-kalkylator vad ett motsvarande månadssparande hade gett oss om säg tio år med den förväntade avkastningen om 6% enligt ovan.

Fundera inte så mycket över formeln för att räkna ut detta, vill du förkovra dig så är all kunskap du kan önska dig om uträkningar som dessa endast en googling bort.

Det viktiga att ta med sig är att efter tio år hade den där latten per vecka uppgått till nästan 26 000 kronor. Eller om man så vill en hel månadslön.

Allt detta på bara en latte?

Något annat vi kan roa oss att räkna på är ett kabeltv-abbonemang. Visst, betala för att strömma fördummande program in i hjärnan via ögonen, jag vet att det låter konstigt. Men en del människor betalar faktiskt för sådant! Själv tittar jag aldrig på "teve" längre, och det borde inte du heller.

Hursomhelst, vad kan ett sånt abbonemang kosta? 300 kronor i månaden? Samma förväntade avkstning om 6% ger nu över 48 000 kronor om tio år!

Och så kan vi fortsätta i all oändlighet. Istället för att krångla med ränta på ränta-uträkningar hela tiden kan du göra det enkelt för dig. Ta månadskostnaden du kan tänka dig att spara in på och multiplicera med 160, så har du en ganska bra uppskattning om var du hamnar om tio år.

Du kan använda samma princip för stora engångskostnader, fast multiplicera kostnaden med 1,7 istället och du hamnar någorlunda nära sanningen. Nära nog för att vara avskräckande, förhoppningsvis.

Tillräckligt många av dessa besparingar och du är ekonomiskt oberoende, utan att ens behöva jobba smartare. Dessutom får du chansen att fylla ditt liv med mening, istället för prylar och uppvärmda drycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar