fredag 6 november 2015

Lycklig, rik och klimatsmart - välj tre

Hur blir man lycklig? Kan en god ekonomi hjälpa till?

Fast du har förstås hört att pengar inte kan köpa lycka, vilket oftast används som en ursäkt att inte spara pengar.

Men sparas inte pengar konsumeras de ju per definition upp, oftast i en omedveten tro att konsumtion ger lycka.  Alltså att pengar faktiskt kan köpa lycka. Och därmed var cirkeln sluten.

Om det är ett beskt piller att svälja så fråga dig själv, och var ärlig, om du inte själv handlat något vid något tillfälle i syfte att endast känna den där tillfredsställelsen att att ha köpt... någonting.

Men tyvärr är detta en chimär, upprätthållen av att de flesta gör likadant. Och ju mer vi konsumerar samt ju fler vi blir som vill konsumera på samma höga nivå, desto mer blir vår ändliga planet lidande.

Naturligtvis krävs ett visst mått av konsumtion för att ta sina första steg mot en lycklig tillvaro. Maslows behovstrappa är en bra utgångspunkt. Maslow definierade en trappa av mänskliga behov där varje steg på en lägre nivå behöver vara uppfyllt innan högre steg blir viktiga.

Längst ner finns de grundläggande behoven som mat, kläder och boende. Här är konsumtion helt naturlig, även om den naturligtvis kan drivas till onödiga excesser även här.

Även på trappans andra steg, behovet av trygghet, kan argumentet göras för att viss konsumtion är nödvändig.

Men efter det blir behovet mer diffust. De ytterligare stegen definnierade Maslow som behov av kärlek, uppskattning och självförverkligande. Ytterst tveksamt om mer pengar, och därmed mer konsumtion, kan lösa detta.

Maslows behovstrappa är över 50 år gammal, men modern forskning verkar hålla med; pengar upp till en viss nivå gör dig lycklig, troligen just för att man då kan uppfylla de basala behoven med en viss guldkant, som oxfilé istället för fläsklägg till middag.

Men ytterligare konsumtion gör väldigt lite för att öka upplevelsen av lycka. Den klassiska fällan som många köptorskar försöker med är inredningsdetaljer och elektroniska prylar.

Och visst ger inköpen en kortsiktig rush, den där sugande känslan i maggropen.
Men den falnar fort. Orsaken är så kallad hedonistisk adaptation - vår förmåga att snabbt vänja oss vid förändringar i tillvaron.
Därför falnar förälskelsen, trots att den flammat så starkt inledningsvis.
Därför tappar den nya teknikprylen sin fascination efter ett tag, trots att den var så cool i början.
Vi vänjer oss. Och börjar sen jaga nästa kick för att nå den där ursprungliga rushen igen.

Det här är kärnan i ekorrhjulet. Till slut måste du springa fortare och fortare bara för att stå stilla.

Så spärra upp ögonen nu, för det här kan vara det viktigaste du någonsin läst. Det finns ett sätt att bryta mönstret, ett sätt som är fast förankrat i både forskning och urgammal filosofi:

Bli medveten, och lär dig uppskatta vad du redan har.

Det är allt. Genom att vara medveten om att vi människor har en inbyggd ambition att förbättra oss, men också hur denna ambition kan motverka oss, lär du dig stå emot suget att ta den enkla vägen och försöka konsumera dig lycklig.
Även Piratekonomen är såklart skyldig till "onödig" konsumtion.
Men han försöker vid dessa sällsynta tillfällen välja sådant han
finner vackert, funktionellt och med hög kvalité. Samt vara 
medveten om att det inte kommer ge någon bestående lycka. 

För all del, fortsätt att förbättra dig själv och din situation. Men var medveten om att efter att boende, kläder och mat är löst kommer ytterligare materiella ting ge väldigt lite i utbyte. Samt att det lilla det ger snabbt försvinner.

Där du istället kan göra skillnad är kärlek, uppskattning och självförverkligande. Även om pengar inte kan köpa detta direkt, kan de köpa dig något annat - tid.

Utan behov av onödig konsumtion kommer du frigöra massor av pengar. Dessa kan investeras och växer då över tid.

Med en växande investering och lägre kostnader minskar behovet att förvärvsarbeta.
Du frigör därmed tid, tid att umgås med din familj och vänner, att förkovra dig i kunskap (läs en bok!) eller bara stanna upp och fundera över tillvaron.

Eller du kanske finner lycka i just arbete? Då har du möjlighet att göra det mer på dina villkor. Ta inte de jobb som känns monotona och trista, utan bara de som är utvecklande och roliga.

På detta sätt finns möjligheten att bryta sig ur den onda cirkeln och skapa en ny, god, cirkel baserad på lycka, medvetenhet och frihet.

Det här inlägget kan uppröra, och enklast kan vara att skjuta budbäraren. Den som inte gillar religioner kan se likheterna och kalla det buddhism. Den som inte gillar pengar kallar det kapitalism. Den som inte gillar sågningen av konsumtion kallar det kommunism.

Kalla det vad fan du vill. Jag kallar det frihet.

1 kommentar:

 1. Tack för ett intressant inlägg.

  Jag själv är väldigt mycket ute efter att uppnå just den frihet du beskriver. Känslan av att kunna jobba för att man vill och kanske inte verkligen "måste" måste vara fantastisk.

  Jag ser fram emot fler bra inlägg.

  Med vänliga hälsningar

  Egon

  SvaraRadera