tisdag 3 november 2015

Glöm inte utdelningarna!

Välkommen tillbaka! I det senaste inlägget skrev jag bland allt annat en kort rad om att spara i index-fonder. Varför dessa index-fonder, kanske du frågar dig?

Låt oss göra en sak klart redan från början. Glöm alla snabba klipp. Du kommer med största säkerhet inte bli rik snabbt på aktier, eller på något annat sätt. Du är med största sannolikhet inte tillräckligt duktig för att plocka ut just de där vinnaraktierna. Låt det sjunka in.

Vilka alternativ finns det då? Två saker; hårt arbete och tid. Framförallt tiden är din bästa vän vid investeringar.

Tiden innebär att du har möjlighet att vid tillfälle efter tillfälle arbeta ihop och spara undan pengar. Tiden fortsätter sen hjälpa dig genom att denna högen nu börjar växa av sig själv, då den är investerad i tillgångar som ökar i värde genomsnittligt över tid.

Även om de senaste åren har bjudit på några tillfälliga nedgångar ligger den årliga genomsnittliga värdeökningen på till exempel det svenska storbolagsindexet OMXS30 riktigt bra till.

Riktigt så bra kan vi nog inte förvänta oss på lite längre sikt, men det vi kan förvänta oss är att de företag som ingår och kommer att ingå i indexet kommer att göra allt för att tjäna pengar och därmed fortsätta leverera en hyfsad värdeökning genomsnittligt över lång tid.

Med eventuell värdeökning är inte det enda. Det många stirrar sig blinda på är just ett specifikt index, som det svenska storbolagsindexet OMXS30 eller det amerikanska S&P 500 och noterar att det gått bra eller dåligt mot valfri annan tillgång. 

OMXS30 ligger till exempel i skrivande stund på bara några procent plus (2,93%) i år, med mycket av årets uppgång helt utraderad av oroligheter i asien, utomjordingar, illuminati, bilderberggruppen någonting.

Men är indexet hela sanningen? Det som ofta glöms i dessa jämförelser är återinvesterade utdelningar. 

Ett alternativ till fonder som automatiskt återinvesterar
utdelningar är börshandlade fonder (ETF) och preferensaktier.
 De delar ut kontanta medel med jämna mellanrum, en bra positiv
 mental förstärkning, även om du måste återinvestera dem själv.
Ett annat alternativ är naturligtvis aktier, men då måste du
välja rätt, vilket du inte kommer lyckas med.
En av mina favoritfonder är Avanza Zero. Den följer OMXS30, har inga avgifter och den återinvesterar automatiskt alla utdelningar. 
Och detta med att återinvestera sina utdelningar lönar sig ska det visa sig; i skrivande stund ligger Avanza Zero på 6,48% sedan årsskiftet - mer än det dubbla mot sitt index!
Men vilken avkastning kan man egentligen förvänta sig? Det går naturligtvis inte säga något med säkerhet, men det finns historiska siffror på att den genomsnittliga avkastningen med återinvesterade utdelningar på den svenska börsen de senaste 100 åren varit omkring 7-8 procent. 1 

De senaste decennierna har den varit högre, men återigen, det är inget vi kan räkna med. Jag har ingen aning vad den genomsnittliga årsavkastningen kommer vara i framtiden, om den kommer öka eller minska.

Vad jag däremot är säker på är att företag kommer vilja tjäna pengar, och dess ägare kommer vilja ha en utdelning. Starka och innovativa företag kommer att belönas och nå framgång och därmed ingå i indexet, svagare och akterseglade företag kommer att återuppfinna sig själva eller försvinna och utgå ur indexet.

Så bli inte alltför orolig och pessimistisk över om börsen går ner eller upp. Inklusive utdelningar samt givet en tillräckligt lång tidsperiod kommer din avkastning med största sannolikhet jämnas ut kring de där 7-8 procenten per år.

7-8 procent låter kanske inte jättemycket, men ger mycket intressanta effekter över tid. Men som sagt, glöm alla snabba klipp.

Men varför spara pengar, varför inte bara konsumera upp allt eller åtminstone unna sig något?
Enkelt, för att vägen till lycka inte är konsumism. Och nu när vi vet pengars verkliga värde, att de förökar sig med i genomsnitt 7-8 procent varje år om du låter dem, krattar det manegen för lite spännande räkneövningar.

Mer om detta i framtiden.

1. [Källa på detta? Kom igen, detta är en blogg, inte Journal of Science. Google it.]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar