torsdag 22 oktober 2015

Inga nyheter är goda nyheter

Vill du få mer tid över? Sluta slösa bort den genom att följa med vad som händer i världen.

Jag har varit som du, jag behövde en daglig fix nyheter som jag upp till nyligen fick genom svt.se/nyheter. Jag kan åtminstone stoltsera med att jag överkom den tunga drog som kallas Aftonbladet.se för många, många år sedan.

Men det har slagit mig under det gångna året med katastrofer i land efter land, politisk turbulens både hemmavid och i vår omvärld, att det egentligen inte spelar någon roll huruvida jag känner till vad som händer eller ej.

Jag kan ändå inte påverka någonting. Det man kan göra är att jaga upp sig i onödan och kanske plocka några allmänbildningspoäng under fikarasten.

Så testa det. Var nyhetsfri en vecka, se hur det känns. Sluta oroa dig över sådant du ändå inte kan påverka, och koncentrera dig på att göra saker där du faktiskt kan göra skillnad. Sluta vara en passiv mottagare, börja aktivt förbättra världen för dig själv eller för andra.

För nyhetsredaktionerna ägda av de stora mediekoncernerna (eller ens de i Public Service) är inte din kompis. De vill inte se till att du är så välinformerad som möjligt.

De serverar sina nyheter i ett sånt format att du ska bli skrämd så du fortsätter mata dig själv med dem. Terroristdåd, pedofiler och försvunna flygplan slås upp och händelserna mjölkas in absurdum.
Naturligtvis tragiskt för de inblandade men nyheter som de ovan slås upp så stort just för att de är så ovanliga.

Vill du bli riktigt rädd? Ta bilen till jobbet. 400 personer dör i trafiken varje år, men de dödsfallen blir knappt en notis.
Eller fortsätt äta dåligt, leva ohälsosamt och stressa. 30 000 personer får hjärtinfarkt i år. De får nog inte ens en notis, annat än på sidan för dödsrunor om de har otur.

Eller har du någonsin funderat varför det verkar skrivas så mycket stollerier på debatt-sidorna? Det är meningen att du ska bli upprörd. Det är inte ett tvärsnitt av alla åsikter, det är en honungsfälla som lockar in dig.

Men hur ska man kunna vara en ansvarsfull medborgare kanske vän av ordning invänder? Hur ska man veta vad politikerna tycker och gör för att åtminstone kunna lägga sin röst var fjärde år?

Det är egentligen ganska enkelt. Det du kommer se av politiker i nyheterna är antingen när de vräker ur sig något publikfriande de vet inte alls förpliktigar. Dessa i bästa fall halvsanningar är inte vad som räknas, istället är det till partiprogrammet du ska vända blicken. Där beskriver partiet vad de står för och vad de vill uträtta och det är egentligen allt du behöver studera inför eventuella val.
Eller så har en politiker gjort bort sig vilket inte heller bör påverka ditt val av parti och ideologi, eller hur?

Så vik ihop tidningen, stäng ner nyhets-sajten, slå av radion, stäng av teven.

Andas lite.

Och inse att världen snurrar vidare oavsett om du förfasas över den eller ej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar