onsdag 28 oktober 2015

Hur du sätter upp Elfas melaninhyllor på Rätt Sätt (tm)

För att lyckas vara effektiv krävs det ett visst mått av ordning på arbetsplatsen. Någonstans måste alla pärmar ta vägen, och driver du företag kan mängden pärmar bli omfattande. För att inte tala om böcker och kompendier för utbildning, samt en och annan allmänt intressant bok (varför inte Tim Ferris bok The Four hour work week eller Malcolm Gladwells Outliers).

Fasta bokhyllor har sina begränsningar, framförallt är de fruktansvärt fula och står aldrig stadigt.

Jag fastnade till slut för Elfas hyllsystem Classic med melaninhyllor som verkade smidigt och lätt att bygga precis som man vill ha det. Trådhyllor finns också men de är mest till för förvaring i garderober, även om de är billigare.

Men även om väggskenorna är enkla att få upp så lämnade monteringen av konsollerna på hyllorna en del att önska. Enligt Elfas instruktioner skall konsollerna klickas fast i de monterade väggskenorna, sen läggs hyllan på konsollerna mot väggen och konsollen ritas av undertill på hyllan. Ta ner hyllan, markera hålen, sätt tillbaka hyllan, borra fast.

Idiotiskt, dels är det jobbiga steg och dessutom kan du nu aldrig ta bort hyllan med annat än att du skruvar bort den igen. Helst ska den ju bara kunna vinklas upp och tas bort.

Men frukta ej, Piratekonomen borstar av sina kunskaper i Pythagoras sats (d.v.s tar en snabb titt på Wikipedia för att inte göra bort sig helt) och kommer till din räddning!

Gör såhär istället:

Sätt upp väggskenorna med lämpligt avstånd mellan hålen. Jag som har valt 90 centimeter långa hyllor mätte upp 70 centimeter mellan hålen för väggskenorna. Då kommer 10 centimeter hyllplan sticka ut på varje sida.


Markerna nu en linje 10 centimeter in från varje kortsida på hyllplanen. På båda dessa linjer, mät upp och markera 47 respektive 222 millimeter in från långsidan.


Förborra små hål vid dina fyra markeringar, för säkerhets skull.

Skruva nu dit konsollerna.Klart! Nu kan hyllplanen vinklas och fästas i väggskenorna, och kan enkelt tas bort.Not 1: Nej, det här inlägget är inte sponsrat av Elfa. Jag råkade bara föredra deras grejer.
Not 2: @Elfa - inlägget är alltså inte sponsrat än - hint hint.
Not 3: Jaja, det kommer ett vagt ekonomi-relaterat inlägg också snart.


2 kommentarer:

 1. Är väggen en reglad gipsvägg så föredras cc60. Montering i regel således. Klarar då mycket högre vikter. Då blir även problemet med att skivorna böjer sig över tiden mindre.

  En sån där hängskena inte vara så dum idé. Ikeas kökssystem har en liknande lösning. Väldigt smart.

  Jag är heller inte sponsrad av vare sig elfa eller ikea. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johan, bra poäng med cc60.
   Tenderar att glömma bort sånt då jag bor i ett så pass gammalt hus att jag får använda lång skruv och hoppas på det bästa :)

   Radera