fredag 16 januari 2015

Vad kostar barn?

Som förhållandevis nybliven pappa kan det kanske vara intressant med en redogörelse för vad det innebär för ekonomin.

Tittar man bara runt på priser på det man behöver som barnvagn, spälsäng, med mera får man lätt uppfattningen att det här med barn, det är en mycket dyr affär.

Inte sällan trillar nyblivna föräldrar in i fällan att det är bra föräldraskap att köpa nytt och dyrt, att det på något sätt validerar ett bra föräldraskap. Det är naturligtvis fel. Ett barn behöver kärlek och omsorg i första hand.

Bra möbler och utrustning kan naturligtvis vara en del av denna omsorg, men kräver inte på något sätt att allt köps nytt. Av naturliga skäl används produkter till små barn relativt kort tid, kläder kanske bara någon månad och spjälsängar och barnvagnar kanske ett eller ett par år. Det vanligaste är att en familj skaffar två barn men även om tiden ovan multipliceras med två är det inte en speciellt lång period som sakerna används.

Det går alltså oftast att hitta begagnat i mycket gott skick. Den barnvagn vi har kostar cirka 6000 i nypris, men vi hittade den på blocket för 1300. Har hört bekanta som köpt en begagnad barnvagn i liknande skick som vår för under 1000 kronor, så det går att komma ännu billigare undan.

Blocket, Tradera samt loppisar är din vän. Blocket fungerar väl för större saker som barnvagnar, sängar och liknande. Enklast är såklart om man bor i en större stad, där utbudet är som störst.

Tradera fungerar perfekt för mindre saker, som enstaka eller påsar med kläder i en viss storlek, och även leksaker för barn som blivit lite större. En vän köpte en hel säck med lego för en spottstyver på Tradera.

När man får barn blir man dessutom oftast överöst med kläder och leksaker av sitt sociala nätverk. Tittar jag på fördelningen av kläder hemma hos oss uppskattar jag att det är ungefär jämnt fördelat med en tredjedel begagnat, en tredjedel gåvor och en tredjedel har vi köpt nytt.

Leksaker däremot har vi knappt köpt en enda själv men vår sex-månaders son har ändå lyckats samla på sig en leksakssamling som säkert kommer räcka tills han är tre år. Glada mor- och farföräldrar kallas det.

Alla har naturligtvis olika väl utbyggda sociala nätverk och givmilda släktingar och vänner, men alla kan handla på Tradera eller gå på loppis.

Dessutom kan du i de flesta fall sälja vidare i princip allt (det har ju inte använts speciellt mycket) när önskad mängd barn uppnåtts i den egna familjen.

Maten då? Det är oftast heller inga problem, även om jag vet att vissa barn kan vara eller bli kräsna. Barnmat är väldigt lätt att göra själv, bara att koka lämplig mat som potatis, broccoli, morötter, palsternacka och så vidare, mixa det och sen värma upp vid behov. En sådan kokad laddning kan man spara i ungefär tre dagar innan man behöver göra en ny.

Det enda vi köpt i matväg är lite gröt för att snabbt och enkelt kunna värma upp något som ger variation, men det skulle säkert gå att göra själv också.

Så nej, barn kostar inte speciellt mycket i pengar. Det de däremot kostar är tid, väldigt mycket tid går åt att hålla koll på mindre barn och uppfylla deras behov.
Men till skillnad från många andra kostnader är det en jag med glädje betalar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar