måndag 12 januari 2015

Tillväxtmarknader i Asien förutom Indien och Kina?

I ett tidigare inlägg har jag gått igenom mina tankar över tillväxtmarknader, där Indien för mig är ett naturligt val.

Men nog finns det fler tillväxtmarknader i Asien som dessutom kan kategoriseras in under någorlunda stabila demokratier vilket jag ser som ett långsiktigt krav för att kunna generera tillväxt och avkastning?

Tre länder framkommer spontant: Indonesien, (Syd-)Korea samt Filippinerna.

Malaysia finns också som ett alternativ men jag är till att börja med inte någon vidare expert länder i Asien och Malaysia vet jag ännu mindre om. Studerar man deras börsindex för de senaste åren så ser det inte extremt imponerande ut.

Samma sak med Taiwan. Rent teoretiskt borde Taiwan kunna prestera väldigt bra då de har en bra utbildningsapparat, sjukvård och enligt wikipedia stor ekonomisk och personlig frihet. Men deras börsindex de senaste åren har också bara presterat mediokert. Kanske är det storebror Kina som ligger som en våt filt över utvecklingen i landet?

Min spontana reaktion Indonesien då? Ja, på ett par års sikt har deras index presterat hyfsat, men långt ifrån dragloken i regionen. Numer verkar det mest gå kräftgång. Indonesien är dessutom en förhållandevis ny demokrati och har på senare år gått mot en marginellt ökad islamisering av samhället.
I dagens politiskt turbulenta läge, inte minst i Sverige, är det kanske på sin plats att påpeka att jag inte ser Islam som något problematiskt i sig. Däremot ser jag inte det som positivt ur ett investerarperspektiv när någon religion, oavsett vilken, blandas in i politiken och formar lagar och regler i samhället.

Nästa land att avhandla blir då Syd-Korea. De har kompetent industri, är en fullgod demokrati och har åtminstone tidigare haft en mycket god ekonomisk utveckling. Dock fick deras börsindex sig en rejäl törn omkring 2008, troligen i samband med finanskrisen, och har sen dess mest gått kräftgång.

Återstår då Filippinerna. Detta är ett land som tilltalar mig. Folkrikt och med en visserligen turbulent demokrati men folket har faktiskt kastat ut en diktator, vilket borgar gott för deras utveckling. Utbildningssektorn verkar väl utbyggd vilket gör att Filippinerna har potential att börja producera mycket kompetenta individer, mycket likt Indien.
Deras nackdel skulle vara den geografiska splittringen och utsattheten för naturkatastrofer.
Deras börsindex nådde en topp i början av 2013 för att därefter falla tillbaka, men har sedan dess stadigt klättrat uppåt igen.

Av alla länder ovan är det alltså föga förvånande Filippinerna jag föredrar för att diversifiera investeringarna i Asien, alltså som ett komplement till min indien-fond Franklin India.

Men hur investerar man i Filippinerna? Den enda fond jag hittar på Avanza är IKC Filippinerna, med en förvaltningsavgift på hela 1,90%! Dessutom med en väldigt kort historik OCH den har utvecklats sämre än index.
Inget vidare för mig som är en index-kramare och inte tror på aktiv förvaltning i längden.

Letar jag under börshandlade produkter och ETF-listan på Avanza hittar jag inte heller någonting. Men en snabb googling visar att iShares har en ETF som följer Filippinernas index, men trots att Avanza har iShares ETF:er visas inte just denna i ETF-listan (åtminstone inte för mig).

MEN, av någon anledning går det att söka efter den hos Avanza om man använder tickernamnet, vilket i detta fallet är EPHE. Där har vi en ETF med 0,61% förvaltningsavgift iställt för rånet på 1,90% ovan - perfekt!

Nackdelen är att det tillkommer courtage för den amerikanska marknaden, samt att det finns en valutarisk mot USD.

Tänk på att köra ETF:er som är listade i USA när den amerikanska börsen är öppen, så det tydligt framgår vilket priset är. Off-hours kan spreaden (skillnaden mellan köp- och sälj-priset) vara onormalt hög.

Som vanligt är detta mina funderingar och du är själv ansvarig för alla investeringsbeslut.

3 kommentarer:

 1. Hej, mycket intressant att läsa dina olika inlägg angående tillväxtmarknader i Asien. Har själv rest en hel del i Asien och kom nyligen hem från en längre resa där t.ex. Indien och Kina besöktes. Det är alltid intressant att försöka skaffa sig en uppfattning var landet är påväg när man själv är där.

  Indien har så mycket fördelar och nackdelar att det känns omöjligt att förutse vart dom är påväg.
  På minussidan finns det spända säkerhetsläget med Pakistan (och även Kina) där båda länderna delar territoriella anspråk. De olika inre spänningarna mellan muslimer och hinduer. Kastsystemet som fortfarande stänger ute en stor av befolkningen från att t.ex. utbilda sig, göra affärer eller byta upp sig till ett bättre jobb.
  Ytterligare en sak som gör mig negativ är att befolkningen är så olika, det talas olika språk, det finns olika religioner, traditioner och levnadssätt. Deras delstater är i stor grad självstyrande och det känns som att det inte finns någon enhet i landet.

  Kommunikationerna är inte något vidare och hela landet präglas av ett speciellt kaos överallt. Få länder kan konkurrera med Indien när det kommer till trafiken - kossor på motorvägen, fem personer på en moped och galna omkörningar i motsatt fil- är helt normal. Det är också fruktansvärt smutsigt överallt, ofta smutsigare än vad det är på tippen här hemma.
  Så dom har en del att jobba på.

  Fördelar finns ju såklart också. Det känns som att alla indier har en stark inre entrepenörsanda och alla är redo att göra affärer när som helst.
  Många talar engelska -ofta till och med ganska bra- en stor fördel gentemot många andra länder i regionen.
  Den relativt nya reformvänliga och marknadsinriktade regeringen, ledd av Narendra Modi borde också kunna hjälpa ekonomin.

  Indien har en enorm potential som turistland, efter att själv ha rest där en månad kan jag intyga att det finns så mycket att se och göra att Indien har potential att bli ett riktigt stort turistland. Det finns vackra stränder i överflöd, ofta helt folktomma. Det finns vacker natur och stora naturreservat med ett mycket intressant djurliv.
  Här finns också tempel och historiska byggnader i en skala jag aldrig sätt tidigare, vi såg många fantastiska byggnader, ofta flera hundra eller tusen år gamla. Taj Mahal känns nästan som en byggnad i mängden efter att ha rest runt till flera historiska monument.
  Dessutom är maten god, folk trevliga och allt är otroligt billigt, Thailand framstår som ett dyrt land i jämförelse.
  Tyvärr verkar krånglig byråkrati (t.ex. väldigt jobbiga och dyra visumprocesser) och dålig organisation stjälpa turistnäringens utveckling. Detta kan dock vara påväg att ändras: www.aftonbladet.se/resa/resmal/asien/indien/article17864810.ab


  Som sagt, det finns en hel del för- och nackdelar.

  SvaraRadera
 2. Ett land som jag själv investerat lite i är Vietnam, det är ju långt ifrån någon demokrati, men det finns flera intressant faktorer.

  Dels verkar regeringen titta mycket på hur storebror Kina har gjort och köra en kapitalisk/kommunistisk mix. Detta kan på vissa sätt vara en fördel för ekonomin, för när regeringen väl bestämt sig för att satsa på en friare marknad så kan det gå förhållandevis snabbt (det finns ju ingen opposition som gör att saker behöver diskuteras, skickas på remiss, eller godkännas av en majoritet av folket).

  Flera nya fabriker öppnar i Vietnam p.g.a. att löner och tillverkningskostnader är betydligt lägre än i Kina.

  De har en lång kust vilket gynnar fiskindustrin och gör att flera stora hamnar kan byggas.
  Kusten gynnar också turismen och här tror jag att Vietnam har en stor framtid. Var själv där för några år sedan och det byggdes så det stod härliga till. Ny flygplats, nya vägar, nya hotell och nya affärer ploppade upp på många ställen.
  Landet är ganska likt Thailand med god mat, trevliga människor och och en bra atmosfär för turister. Det är förhållandevis lugnt och säkert att vistas i landet.

  En sista fördel är också den relativt homogena befolkningen. Den stora massan pratar samma språk, har samma religion och liknande värderingar. Vilket leder till att inre spänningar, religiösa konflikter och regional separatistörelser kan undvikas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tack för dina utförliga kommentarer! Har själv rest en del i asien förr, och har många bekanta som bott eller bor i regionen.

   Mycket bra synpunkter angående Indien.
   Kastsystemet - håller med, detta är något som kommer hålla tillbaka Indien om det inte åtgärdas. Men jag vill minnas att jag sett goda exempel i nyheterna där individer med låga kaster nått höga positioner, detta bådar isåfall gott inför framtiden. Alla land som vill utvecklas måste förr eller senare resa sig ur såna här system.

   Trafiken - kaos är det som gäller i de flesta asiatiska länder är min uppfattning. Otroligt att det ens fungerar, men det verkar det göra. Har kört en del motorcykel på Bali, vilket nog är bland det mest dödsföraktande jag gjort i mitt liv.

   Entreprenörsandan håller jag med om, åtminstone det jag har sett hittills. Bådar också gott för landet i framtiden!

   Förhoppningsvis minskar spänningarna med Pakistan i framtiden, men det är ett orosmoment. Undrar förresten när Pakistan skall göra samma utvecklande resa som Indien?

   Intressant kommentar om Vietnam också. Måste ärligt talat erkänna att jag glömde bort detta land i jämförelsen. Min spontana tanke är "underutvecklat" och "turism".
   Kan man dock förena turismen med en stark utveckling så är det ju väldigt lovande. Att härma Kina i uppstartsfasen behöver inte vara dåligt, se bara hur bra ekonomin gått i Kina tidigare år. Däremot anser jag att för att verkligen ta steget vidare krävs det en långtgående demokrati. Diktaturer tenderar att sko sig själva och oavsett så kan inte ett fåtal peta och förändra i ett system som bör skötas av alla, dvs en liberal marknadsekonomi.

   Ska titta närmare på Vietnam, kanske kommer det ett separat inlägg om det längre fram!

   Radera