fredag 9 januari 2015

Skillnader i fond-avgifter mellan Avanza och Skandiabanken

Hej kära läsare! Kul att hittat till det här inlägget med någon sökmotor. På den här bloggen kan du läsa både om ekonomi och investeringar, men även ett bredare grepp om hur man egentligen blir lycklig (i korthet: pengar och prylar tar dig inte dit). Kanske vill du läsa om just en väg till lycka, hur ditt perspektiv på livet spelar roll, hur du sparar pengar genom att handla på kredit, hur du sparar pengar genom att klara dig utan bil, eller bara följa förstasidan. Välkommen!

Jag har som jag tidigare skrivit om Skandiabanken som min privatbank med  bland annat ett lönekonto. Som kort har jag däremot ett kreditkort från en bensinmackskedja enligt bästa kreditkortet, och för investeringar har jag ett investeringssparkonto hos Avanza. Men av historiska skäl har jag även en IPS för min privata pension på Skandiabanken.

Avanza använder jag för att jag tycker de fungerar bra rent tekniskt, jag tycker nämligen Skandiabankens depå-hantering haltar något. Det är inte alls lika lätt att få en överblick och hitta den information man söker som det är på Avanza. Nordnet har jag aldrig använt men jag misstänker att de håller ungefär samma klass som Avanza, om inte annat verkar deras Shareville-funktion spännande.

Däremot har ju Skandiabanken, likt Avanza och Nordnet, inga avgifter för någon av sina funktioner som till exempel investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller IPS. De har dessutom hyfsade priser för courtage på den svenska aktie-marknaden, vill man däremot handla på utländska marknader verkar det endast gå via telefon till ganska dyra priser.

Egentligen borde det alltså kvitta rent kostnadsmässigt var man väljer att placera sina pengar om så länge det inte utgår någon avgift för depån och courtage-avgifterna är rimliga.

Men, förutom att Skandiabanken saknar en avgiftsfri index-fond för Sverige verkar det som att de i åtminstone ett fall har dyrare fond-avgifter på samma fond jämfört med Avanza. Jag har tidigare skrivit om Franklin India, en fond som jag tänkt ha både i min normala portfölj på Avanza, men även i min IPS på Skandiabanken.

Men jag noterar att på Avanza är avgiften 1% för Franklin India medan den på Skandiabanken är 1,5%, en skillnad på 50%!
För en investering på 100 000 försvinner alltså 500 kronor mer varje år i avgift för att äga fonden via Skandiabanken.

Jag har inte hittat fler fonder där det är såhär, men har å andra sidan inte orkat jämföra speciellt många. Franklin Biotechnology har till exempel samma avgift både hos Avanza som hos Skandiabanken, så det är möjligt att Indien-fonden är den enda där det skiljer.

Hursomhelst, jämför fondavgiften mellan olika sparinstitut, titta inte bara på deras publicerade avgifter för depå, courtage och liknande.

3 kommentarer:

 1. En avsiktligt provocerande fråga: Vem bryr sig?

  Jag gör det.

  Jag finner det lite märkligt att när det kommer till banker och deras avgifter är "folk" väldigt passiva (mitt intryck) och väldigt få tar tag i detta. Om man jämför med t ex bensinpriset där 10 öre hit eller dit kan förändra beteendemönster och nyhetsflöden är det häpnadsväckande.

  Well, well...

  För dig som gillar passiva/indexfonder kan jag rekommendera att ta en titt på Swedbank Robur Indexfond: https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/98410/swedbank-robur-indexfond-asien (låg avgift och högt Morningstarbetyg). Detta är absolut inte en Indienfond, så lite "off topic".

  SvaraRadera
 2. Bra jämförelse med bensinpriser, ett klassiskt fall av felallokering när det anses löna sig att köra omvägar för att spara några ören per liter men inte att lägga några timmar på att byta bank.
  Finns ju en anledning till bankernas miljardvinster... Och det är inget att gnälla över som en del gör, utan rösta med plånboken och flytta affärerna till en annan bank.

  Tack för tipset om Roburs indexfonder. Jag har tittat på dem och andra Asien-index tidigare men gillar dem inte då de slår för "brett" över Asien. Som jag skriver här vill jag bara investera i demokratier. Asien är väldigt splittrat och jag vill kunna plocka ut vad jag tror är russinen ur kakan (och här kommer jag säkert ha fel flera gånger om, men så må det vara då).

  SvaraRadera
 3. Hej

  Skandia har nu en förvaltningsavgift på 1% på Indienfonden.

  Dock kom ihåg att fonden är utländsk och följer inte svenska regler så den totala avgiften ligger på 1.89%. Något som inte Avanza talar om.

  SvaraRadera