onsdag 14 januari 2015

Läs dig rik

Det finns en uppsjö av Bli-rik-böcker (snabbt eller långsamt) på marknaden.

Ett återkommande tema är att skaffa sig passiva inkomster, vilket absolut är ett bra råd. Och författarna lever ju som de lär, ett bra sätt att skaffa sig en passiv inkomst är att skriva en bok om att du bör skaffa dig en passiv inkomst. Eller för den delen försöka driva en reklamfinansierad blogg...

En av de mest frekvent förekommande böckerna är den med det kryptiska namnet Rich Dad, Poor Dad. Den har fått viss kritik för att vara rörig men är alltjämt populär.

En annan intressant bok på ett liknande tema är The four hour work week av Tim Ferris. Boken är en allmän guide i att arbeta smartare och mindre men innehåller exempel som kanske inte är helt applicerbara i svensk kultur.

En bok jag själv inte läst men som ändå förtjänar att lyftas fram är Bloondinbellas (!) bok Economista som också tydligt går igenom ett lite annorlunda förhållningssätt till ekonomi och pengar, med en inriktning mot främst unga tjejer.
Tycker i allmänhet att Blondinbella får lite mycket skit i förstå-sig-på-kretsar. Faktum är att hon är nog sveriges mest välkända bloggare och med bokpubliceringar som den ovan förtjänar hon att behandlas med respekt.

Läs dock inte böckerna ovan och liknande böcker och förutsätt att din situation ändrar sig direkt. Allas situation är unik och att en bok skulle ge alla svaren är inte sannolikt.

Vad böckerna dock kan hjälpa med ganska omedelbart är att de programmerar om dig, förändrar ditt tankesätt och hjälper dig att se saker på ett annat sätt.
Du kanske inte håller med alls eller bara till viss del, men fröet har ändå såtts att man kan leva livet lite annorlunda än att gå till en arbetsplats fem dagar i veckan, inkassera en lön som man sen gör slut på lagom till nästa lön.

Vill du få den första lektionen helt gratis rekommenderar jag att du tar en titt på Wikipedia. Ett återkommande tema i de flesta böcker av ovanstående typ bygger nämligen inte på något unikt utan fanns redan i en serie informationsfoldrar som distribuerades av banker och försäkringsbolag i USA redan i början av förra seklet! 1926 sammanställdes de i bokform under namnet The richest man in babylon.

Det korta sammandraget på Wikipedia fungerar alldeles utmärkt som en första ögonöppnare. Boken består av en samling fiktiva berättelser om babyloniers sätt att hantera pengar och råden är trots sin enkelhet nog så aktuella än idag.

För den som inte ens vill klicka sig vidare till Wikipedia kommer här det ultrakorta sammandraget:
 • Minst en tiondel av din inkomst är din att behålla (resten går åt till omkostnader)
 • Sätt inkomsten du får behålla i arbete genom investeringar
 • Återinvestera avkastningen igen, och igen, och igen...
Bästa sättet att sätta sina pengar i arbete är eget företagande i någon form, men initialt kan beloppen vara för små för att komma någonvart. Då passar ett regelbundet fond-sparande istället alldeles utmärkt, förutsatt att man har ett längre tidsperspektiv om 5, 10 eller ännu hellre 20 år eller mer.

2 kommentarer:

 1. I detta sammanhang kan jag rekommendera Bogleheads. (Bogle är mannen som startade Vanguard med en av de första(?) indexfonderna.)

  Länk: http://www.bogleheads.org/wiki/Getting_started

  SvaraRadera
 2. Tack, ska definitivt plöja igenom den länken!
  "Investing is much more than working with numbers or reading a fund prospectus. Emotions also play a large role. If you let your emotions control your investing decisions, your investing plans will quickly go off-track."
  Verkar finnas mycket vettigt där.

  SvaraRadera