måndag 26 januari 2015

Kapitalinjektion till Europa

I förra veckan kom då slutligen beskedet som i princip redan var inprisat av marknaden, nämligen att Europeiska Centralbanken ECB inleder en europeisk version av Quantitative Easing, QE.

Vad som var något oväntat var omfattningen som nog var större än vad de flesta hade väntat sig; ECB skall köpa tillgångar för 60 miljarder euro i månaden (!) fram till tidigast september 2016, eller längre om det behövs.

USA har ju kört QE i flera år och nu börjar det rapporteras om att deras ekonomi börjar ta fart, så då måste det ju fungera även i Europa?

Nja... Hur pass bra QE funkat för USA beskrivs i ett par inlägg på bloggen Cornucopia?, bland annat här och här. Slutsatsen är väl att det fungerat sådär bra och att ekonomin i stort fortfarande står och stampar, i vad som verkar vara en permanent stukning efter finanskrisen 2008.

Den amerikanska börsen däremot har ett antal goda år bakom sig, men uppblåsta tillgångspriser på aktiesidan gör ju inte att ekonomin tar fart. Istället ser de de redan besuttna sina tillgångar öka i värde medan de utan tillgångar fortfarande går arbetslösa.

Inte osannolikt kommer ungefär samma sak ske med ECB's kapitalinjektioner och vi kommer få se priser på tillgångar som aktier öka i värde, men frågan är om den av regeringarna så önskade inflationen ändå kommer ta fart.

Snarare syns allt fler tecken på ett deflationstryck då arbetsgivarorganisationer höjt röster om uteblivna löneökningar på grund av obefintlig inflation. Utan löneökningar får man inte mer pengar att röra sig med och så riskerar deflationsspiralen att dra igång.

Om allt detta kan man ha åsikter som naturligtvis varierar beroende på bland annat sin högst personliga politiska färgskala. Men som jag brukar säga; Don't hate the player, hate the game.

Tyck vad du vill, men ECB's kapitalinjektioner kommer med stor sannolikhet att leta sig in i europas finansiella marknader. Enda chansen att få vara med är att vara investerad i dessa.

Detta är såklart inget problem för en väl diversifierad index-portfölj, som ju är med per automatik. Tillämpar du, kära läsare, något liknande är det alltså bara att somna om.

På grund av deflationstrycket skulle jag dock också vara väldigt försiktigt med lån. Passa alltså på att dessutom ta detta tillfälle med absurt låga räntor och amortera av i lämplig takt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar