tisdag 6 januari 2015

Index-fonder Asien

En ny blogg jag börjat följa är Jan Bolmessons Rika Tillsammans där han skriver om investeringar och privatekonomi på ett mycket sympatiskt och lättförståeligt sätt. Bland annat skriver han öppet om alla investeringsmisstag han gjort och alla pengar han tidigare förlorat, vilket jag mycket väl kan relatera till.
Min filosofi har alltid varit att man ska lära sig av (bland annat) sina misstag. Misstag inom privatekonomi har också gjort, och kommer säkert göra några till, men jag kommer förhoppningsvis inte göra samma misstag en gång till.

Han skriver mycket om att de allra flesta placerare aldrig klarar av att slå index långsiktigt och rekommenderar därför alltid att investera i strikta index-fonder med låga avgifter.

För den svenska marknaden är ju detta lätt med antingen Avanza Zero eller Nordnets Superfonder som båda saknar avgifter.

Men det fick mig att fundera över andra marknader. Av en slump har jag sedan lång tid tillbaka ägt ett par Indien-fonder, varav alla gått upp ganska kraftigt vilket jag såklart glatt mig åt. Men när jag tittar närmare på dem och jämför mot det indiska indexet har den inte slagit index, och i flera fall dessutom legat under index trots höga avgifter!

Jag gillar Indien som tillväxtmarknad då det är en förhållandevis stabil demokrati (mer om detta i ett framtida inlägg). Av anekdotisk karaktär kan jag nämna att jag jobbat med flera indier och funnit dem kompetenta och vetgiriga, något som borgar väl för deras land om inte annat.

Efter lite letande har jag hittat en Indien-fond som ganska tydligt följer index, med en så låg avgift jag kunnat hitta: Franklin India med en förvaltningsavgift på 1% på Avanza.

Några rena Index-fonder med ingen eller låg avgift likt de vi nu har i Sverige verkar dock inte finnas, men i en i övrigt väl diversifierad portfölj tycker jag Indien ändå har sin plats i form av fonden ovan.
Givetvis ansvarar du själv för dina placeringsbeslut och jag rekommenderar dig att göra dina egna efterforskningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar