måndag 19 januari 2015

Ibland har man tur...

# valde rätt PPM-fond, ubs biotech? Gått absolut bäst

Hos placera.nu kunde man i dagarna läsa om de fonder du borde haft i PPM förra året.  Förhållandevis enkel ekonomi-journalistik kan tyckas, tricket är ju att publicera dessa artiklar inför årets början istället. Väntar med spänning på artikeln Dessa fonder ska du äga i 2015.

Men när jag läser listan kan jag ändå muntert konstatera att ibland har man tur.
UBS (Lux) Equity Fund - Biotech anges som den fond som gått absolut bäst i PPM.
Jag tyckte namnet lät det bekant och visst var det så, den låg och tog upp 25% av min portfölj i PPM.

Även Carnegie Indien-fond, DNB India Fund samt Franklin India låg med bland topp-tio, alla har jag lyckats ha med i antingen PPM-portföljen eller IPS-portföljen.

Franklin India ingår dessutom i min vanliga portfölj, tack vare sin låga avgift och korrelation med index.

I IPS-portföljen hade jag dessutom några övriga biotech-fonder, inga så bra som den topplacerade ovan men de drog ändå upp snittet en del.

Men jag ska inte få hybris nog att tro att det här är skicklighet. Att välja Indien-fonder förra året var väl någon form av aktivt val att tro på regionen, men vad gäller biotech-fonderna minns jag ungefär hur det gick till: Sortera på bäst avkastning hittills, kontrollera att avgiften verkade vettigt, välja den med roligast namn. UBS (Lux) Equity Fund låter ganska roligt, så den blev det.

Men biotech-fonder har svängt upp och ner  tidigare, och kommer troligen svänga igen. I det långa perspektivet tror jag fortfarande på en passiv index-följande portfölj. Du kan ha tur ibland, men du kan lika gärna ha otur.
En portfölj med Rysslands-fonder har historiskt avkastat väldigt bra men har verkligen hamnat på jumbo-platserna med avseende på förra årets avkastning.

Därför ligger större delen av innehaven i både min PPM- och min IPS-portfölj (som nu kommer få leva vidare utan några ytterligare insättningar) i indexnära fonder, fördelade över Europa, Asien och USA.

Ungefär som min privata portfölj, med undantag för att jag kanske tar en något högre risk i pensions-portföljerna - jag är ju ännu ung!

Med tanke på den högre risken jag kan tänka mig att ta så kommer jag fortsätta följa med biotech-fonderna uppåt, och utvärdera igen om ett halvår eller så. Kanske har jag tur igen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar