torsdag 15 januari 2015

ETF:er som alternativ till index-fonder

Läser man mina tidigare inlägg om fonder och investeringar framgår det ganska tydligt att jag, likt Jan Bolmesson på Rika Tillsammans, föredrar index-fonder i det långa loppet.
Helt enkelt eftersom nästan alla investerare underpresterar mot index på sikt. Det finns alltid undantag men det är en extrem chansning att man lyckas pricka rätt förvaltare och rätt aktiva fond.
Ännu svårare blir det när såklart alla förvaltare anser att de är just undantaget som bekräftar regeln.

Hursom, för mig är det index-fonder som gäller. Även fondmarknaden har börjat svänga en del och nu finns förutom de välkända gratisfonderna Avanza Zero och Nordnets Superfonden en hel del andra fonder med markant lägre avgift än aktivt förvaltade sådana.

Men andra marknader än Sverige då? Här är situationen lite annorlunda.

För den amerikanska marknaden finns bland annat SPP Aktiefond USA med en förhållandevis låg förvaltningsavgift på 0,20%.
Men som rubriken på detta inlägg antyder finns här också minst ett alternativ, nämligen ETF:en Vanguard S&P (VOO) med en förvaltningsavgift på låga 0,03%!

Tittar vi mot den asiatiska marknaden är tillgången på index-fonder än mer bedrövlig. Även min favorit-indier Franklin India skryter om att den är aktivt förvaltad.
Men även här finns en ETF som korrelerar bra mot det indiska indexet, nämligen iPath MSCI India Index (INP). Förvaltningsavgiften är dock höga 0,89% så det är frågan om det är värt besväret jämfört med Franklin Indias 1,0%.

Jag har tidigare nämnt Filippinerna som en trevlig marknad, med sin korresponderande ETF EPHEiShares MSCI Philippines (EPHE) med låga 0,61 i förvaltningsavgift.

Säkerligen finns det flera, är du intresserad av någon speciell marknad rekommenderar jag en googling då åtminstone Avanza inte verkar visa alla ETF:er i sin ETF-lista.

Nackdelen med ETF:er är såklart att de inte lämpar sig så bra att månadsspara i, åtminstone inte om man månadssparar mindre belopp. ETF:erna till skillnad från fonder kostar ju i courtage att båda köpa och sälja, och amerikanska ETF:er går på ungefär en hundralapp i minsta courtage.

För större långsiktiga poster gör däremot courtaget inte så stor skada.

Ett alternativ är att månadsspara i fonder med låga eller inga avgifter och sen byta till en ETF när det börjar löna sig.

Vilka ETF:er har du själv tittat på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar