onsdag 7 januari 2015

Dela upp din tid

Jag har, som många andra, problem med att få tiden att räcka till. Jag dras också från och till med ångest över att jag inte utnyttjar tiden så bra som möjligt.

Jag påstår inte att man måste vara mega-effektiv hela tiden, det är ett perfekt recept till utbrändhet, förr eller senare. Jag har inga problem med att bara låta tiden och gå. Att mysa och leka med min son är till exempel sådant som gärna får ta tid.

Däremot har jag problem med att jag mot slutet av en dag inte riktigt vet vad jag har uträttat. Oftast är detta en följd av dålig planering, vet man inte vad man ska fylla dagen med är det lätt att den bara går. Hur ofta har du inte fastnat framför teven till exempel?

En lösning på detta kan vara att dela upp din effektiva tid utöver ditt lönearbete i olika block. Du behöver inte detaljplanera din fritid men du vet hur många block du kan räkna med att hinna med på en kväll eller helg.

Förslag på olika block följer nedan:
Hushålls-blocket - här återfinns det nödvändiga som städning och  matlagning samt de lite husmoderliga sysslorna som att till exempel baka bröd
Produktivitets-blocket - här kan du vara produktiv även utanför ditt lönearbete med att till exempel se över din ekonomi eller börja fundera på att skriva en bok. Själv puttar jag även in uppgifter som att programmera och blogga här.
Förkovrings-blocket - I detta block lär du dig nya färdigheter. Det kan vara alltifrån att lära dig ett nytt språk, odla växter eller varför inte bara läsa en faktabok. Det finns bra nybörjarböcker att köpa eller låna för de flesta färdigheter (inklusive programmering).
Nöjes-blocket - Här kanske du läser en skönlitterär bok, slösurfar på internet (Reddit är livsfarligt) eller bara njuter med en kopp varm dryck. Notera att jag inte skriver ut teve-tittande...

Varje dag behöver inte  innehålla något från alla block men med denna struktur blir det oftast enklare att få ut mer av dagen och avsluta med något ur nöjes-blocket som belöning, istället för att bara hamna i soffan.

Som en enkel och snabb tidsrapportering kan du sen sätta ett streck för varje block du gör något ur och räkna samman totalen efter en vecka eller en månad.

Då bör det synas ganska tydligt om du lägger väldigt mycket tid på något av blocken, sen får du själv känna efter om du trivs med den fördelningen eller vill ändra på något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar