onsdag 28 januari 2015

Avanza och Nordnet får konkurrens

Hej kära läsare! Kul att hittat till det här inlägget med någon sökmotor. På den här bloggen kan du läsa både om ekonomi och investeringar, men även ett bredare grepp om hur man egentligen blir lycklig (i korthet: pengar och prylar tar dig inte dit). Kanske vill du läsa om just en väg till lycka, hur ditt perspektiv på livet spelar roll, hur du sparar pengar genom att handla på kredit, hur du sparar pengar genom att klara dig utan bil, eller bara följa förstasidan. Välkommen!

Den svenska fond- och aktiemäklarmarknaden är i princip att likna vid ett oligopol med Avanza och Nordnet som de enda två vettiga alternativen. AktieInvest finns också men här krävs vad jag förstår medlemskap i Aktiespararna för att få vettiga priser och det är inget jag undersökt närmare.

De olika storbankernas depåer räknar jag inte ens  då de oftast är tekniskt underlägsna, har dyrare courtage samt är besudlade med övriga avgifter. Vissa banker tar till och med betalt i procent för innehavet på ett Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring
En procentuell avgift för att visa ett belopp på en skärm - absurt!

Jag har använt Skandiabankens depå och de saknar visserligen avgifter men faller ändå bort på grund av orsak nummer ett ovan, teknisk underlägsenhet.

Jag använder själv Avanza men är övertygad om att Nordnet fungerar ungefär lika bra. En trevlig sak med Nordnet som jag saknar hos Avanza är möjligheten att månadsspara utan courtage i ETF:er.

Men som nämnts ovan är denna konkurrens mellan två aktörer mer att betrakta som ett oligopol. Alla möjligheter finns för någon ytterligare att ta sig in och pressa priserna på framförallt courtage.

Fältet är öppet för bland annat Skandiabanken eller någon annan nischbank att med vettiga priser på courtage och en tekniskt kompetent depålösning locka över kunder och dessutom kunna erbjuda en fullgod bankservice med allt vad det innebär.

Men en holländsk aktör har hunnit först och etablerar sig nu på den svenska marknaden och lockar med väldigt bra priser på courtage på de flesta europeiska marknader. Som grädde på moset har man dessutom extremt bra priser på courtage för den amerikanska marknader, vilket ju är lockande om man diversifierat sig in i diverse ETF:er.

Är det då läge att byta?
För mig blir svaret ett rungande NEJ.
Varför? Jo, uppstickaren kan (än så länge) inte erbjuda varken Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring, vilket gör att de går fetbort.
Ska man etablera sig på den svenska marknaden kan det ju vara bra att ha någorlunda koll på landets skatteregler och det sätt som är mest fördelaktigt att spara och investera i....

För oss index-kramare är dessutom courtagen av ganska underordnad betydelse då de flesta investeringar sker i fonder där inget courtage utgår.

Inköpen av ETF:er sprids ut över tid, men visst vore det lockande med lägre courtage här och därmed möjligheten att göra mindre och mer frekventa inköp.

Men först en KF eller ISK, tack!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar