tisdag 11 mars 2014

Varför spara?

Varför spara?

Ett vanligt förekommande argument för att inte spara (mycket) är att man ska leva här och nu, men att det inte heller går att spara ihop någon större summa pengar.

Båda två är rimliga invändningar - du kan få ett slaganfall imorgon eller bli påkörd av en buss. Så lev gärna här och nu, men lägg inte dina surt förvärvade slantar på rena onödigheter. För jag vågar hävda att mycket av våra vardagliga utgifter går till struntsaker vi kan klara oss utan.

Med en rejäl städning bland utgiftsposterna går det alldeles utmärkt att leva här och nu med bland annat goda ekologiska matråvaror, ett glas (bra) vin varje kväll, regelbundna krogbesök och ändå ha ekonomi att lägga undan en rejäl pott pengar varje månad.

Totalsumman som går att spara ihop till är för låg invänder då kanske vän av ordning.
Ja, det är en svår nöt att knäcka. Det är väldigt svårt, för att inte säga nästintill omöjligt, att spara dig till någon form av ekonomisk frihet. Med ekonomisk frihet avses ett självbestämmande över din försörjning - i motsats till att vara löneslav och ha en månadslön som enda cashflow.

Därför måste rekommendationen bli att spara dels för en buffert och framtida behov av konsumtion, men också som en grundplåt för egna projekt. Egna projekt kan vara att starta ett eller flera företag när en idé uppenbarar sig. Det innefattar då både kostnaden för att starta upp - som aktiekapital (bara 50'000, inte särskilt svårt alls!) och eventuella investeringar. Men även kostnaden för att helt eller delvis ta ledigt från ditt vanliga jobb - eller överlevnadsjobbet, som man också kan kalla det.

Vissa väljer att investera sparkapitalet i aktier för att sätta sina pengar i arbete, men bäst utväxling får du generellt genom att skippa mellanledet helt och starta företaget själv istället.

Så spara så mycket du kan medan du filar på den där fantastiska affärsidén. Tänk också på att en lyckad affärsidé till stor del beror på tur och att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.
Nyckeln till framgång är alltså enkel - se till att du är på rätt plats vid rätt tillfälle, genom att vara på så många platser vid så många tillfällen som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar