tisdag 4 mars 2014

To do or not

Todo-listor är fantastiska!

Jag vet inget som kan förmedla känslan av produktivitet så starkt som att stryka över en eller flera rader i en av mina todo-listor. Den omedelbara mentala belöningen är helt klart svårslagen.

Det är också ett bra sätt att ta tillvara dina fina idéer för att undvika följande händelseförlopp:
  1. En glödlampa plingar till över ditt huvud med en någorlunda insiktsfull tanke (detta kan vara alltifrån "plocka ihop de där grejerna och sälj på Blocket" till en grym affärsidé).
  2. Du planerar att utföra tanken "nån gång senare" eftersom du just nu: ska sova/kör bil/äter/jobbar med annat
  3. Glömska.
När jag först började fundera kring detta tyckte jag det verkade jobbigt att alltid bära med sig ett anteckningsblock och en penna. Dessutom är det inte alltid säkert att jag hade kunnat börja skriva om jag till exempel sitter i bilen (inte särskilt säkert heller!).

Istället för att fundera på ett annat alternativ, valde jag det sämsta möjliga: avsaknad av handling.

I nästan alla fall är handling ALLTID bättre än avsaknad av handling. Felaktigt handlande kan nästan alltid korrigeras i efterhand, och oftast har man lärt sig något även om effekten inte blev den önskade. Avsaknad av handling är däremot förlamande och tiden du förlorar genom att sitta på röva får du aldrig tillbaka.

Till slut tog jag mig i kragen och skaffade Evernote, en anteckningsapplikation som finns till din smartphone, på webben, och som ett program till din dator (om du har windows eller mac).

Nu kan jag snabbt klottra ner det jag kommer på, och eventuellt renskriva det i efterhand. Jag kan flytta saker från enklare todo-listor till längre projektanteckningar. I mobil-appen går det till och med att diktera anteckningar om det man inte kan skriva ner för tillfället.

Hur du lägger upp dina todo-listor är helt upp till tycke och smak. Det går dessutom alltid att förändra i efterhand. Jag har en privat todo och en per företag eller större uppdrag.

Ett varningens ord när det gäller elektroniska todo-listor bara: det blir möjligt att skriva upp en oändling mängd punkter. Försök begränsa dig, du bör ha max 5-8 aktiva punkter.
Märker du att något ligger kvar utan att påbörjas så gör om det till ett projekt och bryt ner det i delpunkter. Det finns ingen anledning att till exempel "Världsfred" ska ligga och ta energi i din todo-lista resten av ditt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar