onsdag 12 mars 2014

Ta bort din överföring till sparkontot!

Har du en automatisk överföring till sparkontot varje månad? Sluta med det!

Försök istället alltid sikta på att spara så mycket som möjligt.

Har man tidigare inte sparat regelbundet kan det lätt kännas som en oerhörd uppförsbacke att spara ihop ett större kapital.

När man påbörjar ett sparande kan det vara frestande att börja i liten skala, med att sätta av så lite som ett par hundralappar eller en tusenlapp per månad. Gärna via en automatisk överföring, så man inte frestas att strunta i sparandet.

Problemet då blir att sparkapitalet ökar så långsamt att effekten av att se sitt kapital växa oftast helt uteblir.

Istället har jag märkt att det bästa sättet att förändra sina vanor är att gå all-in. Gör en budget med dina fasta utgifter, försök minska ner det som går och gör sen en manuell överföring av allt resterande till ett lämpligt sparkonto.

Fördelen med detta är att budgeten hjälper dig att hitta hålen i din ekonomi, och med det kan du oftast öka ditt sparande markant. Den manuella överföringen gör att du kan periodisera utgifter enklare. Någon månad kanske äta-ute kontot är högre än vad det brukar vara, för att nästa månad vara lägre eller nästan noll.  Du sparar ibland mindre, ibland mer; men alltid mycket!

Med ett automatiskt sparande om en tusenlapp i månaden tar det dig nästan två år att spara ihop en buffert på 20000.

Ser du över och sänker dina utgifter och lyckas spara omkring 10000 i månaden istället, når du samma summa inom endast två månader. Inom ett år har du sparat ihop över 100 000!

Utmana dig själv med att se hur mycket du kan lägga undan. Det finns de som sparar över 50% av sin disponibla inkomst varje månad, vilket är mer än vad jag gör. Jag vet dock precis vilka delar i budgeten jag skulle kunna skära bort för att lyckas nå såna nivåer, men har samtidigt gjort ett medvetet val att ha kvar de utgifterna då de ger mig livskvalité.

Rådet för att snabbt se sparkontot växa är alltså att gärna spara regelbundet, men anpassa summan så att den alltid är så hög som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar