måndag 31 mars 2014

Spara pengar - skippa matlådan

Bland de främsta råden för att sänka levnadsomkostnaderna och därigenom få mer pengar över till annat är att ta med lunchlåda till jobbet istället för att gå ut och äta. Vad sägs om att skippa det, ändå spara pengar och få mer energi och mer tid över?

Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, men det kräver att man vågar tänka lite annorlunda.

Jag äter alltid frukost, ändå brukade magen tidigare formligen skrika efter mat runt lunchdags. Jag trodde att om jag inte åt någon lunch skulle jag bli orkeslös under resten av dagen. Att det ofta blev tvärtom reflekterade jag inte över, jag kunde bli seg efter lunchen, var väldigt trött och hade dessutom ont i kroppen efter arbetsdagens slut.

De gånger jag var på resande fot kände jag mig tvungen att köpa til exempel en drive-through-burgare och äta på vägen.

Men en dag var så fullspäckad att jag helt enkelt inte hade tid ens till en snabblunch innan nästa åtagande. Full av oro och med en kurrande mage undrade jag vad som skulle hända, vilket var - ingenting. En lätt hunger, men inte mer.

Detta ledde till att jag började fundera på varför man egentligen måste äta lunch. Varför måste frukost, lunch, kvällsmat vara det optimala sättet att inta energi på över en dag?

Så jag har helt enkelt lagt om rutinerna. Kvar är en lätt frukost, ingen lunch och sen en rejäl kvällsmåltid lagad mat.

Detta frigör hela lunchen till produktivt arbete, dessutom har jag energi kvar både under eftermiddagen och efter arbetsdagens slut.

Men behöver man då ingen energi alls under dagen?

Jo, men jag har märkt att en till två frukter per dag samt lite mandlar är alldeles lagom. Mandlar är bra då de är energirika och förhållandevis billiga. Men strunta i att leta mandlar på eko- eller nöt-hyllan, gå direkt till bak-avdelningen i mataffären istället. Där finns oftast ekologiska mandlar till bra pris.

Tänk på att det inte är en helt fruktskål och en påse mandlar per dag som gäller, 5-10 mandlar brukar vara ganska lagom per dag.

Utöver detta gäller det att dricka mycket vatten, samt gärna ett par koppar kaffe.

I början kommer det kanske kurra lite i magen, men tricket är att inte vara rädd för att vara hungrig. I dagens samhälle med all dess överflöd är det lätt att man tror att man måste äta omedelbart bara för att man råkar vara lite hungrig.
Det handlar inte heller om någon självsvält. Det finns de som faktiskt svälter som skulle vara väldigt glada för bara ett par frukter och nötter per dag.

Varför inte prova? Du kommer knappast svälta ihjäl och har inget att förlora, men i vinstpotten ligger lägre omkostnader och mer tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar