tisdag 11 mars 2014

Meditation - inte bara för gurus

Ett bra och enkelt sätt att rensa huvudet och stressa ner är att meditera.

Meditation är ett laddat ord och väcker kanske rökelsedoftande associationer. Men det behöver faktiskt inte övertänkas, eller göras mer speciellt än vad det är. Det är helt enkelt ett bra sätt att tillfälligt tömma hjärnan och ladda om.

Du behöver inte heller sitta på något speciellt sätt - det går bra att bara sitta och meditera rätt upp och ner på stol. Vilket är tur för mig, som inte skulle kunna sitta i skräddarställning om så mitt liv hängde på det.

När du väl sitter på ett sätt som känns bekvämt handlar det bara om att släppa alla tankar. Jag brukar inte blunda utan tittar bara rakt fram ut i luften utan att fokusera på något.

När tankarna kommer flygande så notera bara att här kom en tanke, och låt den sedan flyta bort.

Ett enkelt trick för att hålla sig fokuserad är att räkna från ett till tio, en siffra per in- eller utandning. Börja på ett och andas in, andas ut på två, och så vidare.
När du sen kommer till tio börjar du om. De gånger du kommer på dig själv med att ha räknat till mer än tio börjar du bara om från ett istället utan att tänka mer på det.

I början är det svårt att sitta längre än fem minuter innan tankarna formligen väller in i huvudet, men efter lite träning går det sitta längre.

Denna video förklarar också tekniken på ett bra sätt.


Att sitta stilla och glo ut i luften kan kännas lite corny, men kan det inte vara värt fem minuter av din tid för att testa om det är något för dig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar