måndag 10 mars 2014

Månadens bokföring avklarad

Bokföra bör man. Gärna någorlunda regelbundet, annars blir det så mycket jobbigare när det väl är dags - jag har svurit över tre månaders backlog av bokföring, så jag vet.

Nuförtiden sköter jag mina företags bokföring ungefär en gång i månaden. Några dagar innan Skatteverket vill ha in skatt och månadsdeklaration (omkring den 12e) brukar vara lämpligt.

Vid den tiden har de flesta fakturor hunnit dimpa in och dessa förs då in för betalning.

Samtidigt gör jag lön från de bolag där jag tar ut det, och lägger upp den överföringen i banken också.

Sen lämnar jag in de deklarationer som behövs till Skatteverket. De flesta gånger blir det bara arbetsgivaravgiften, men var tredje månad deklarerar jag moms också.

Efter det räknar jag ut och överför det som Skatteverket skall ha i arbetsgivaravgift, avdragen löneskatt, eventuell moms samt preliminärskatt.

Slutligen bokför jag föregående månads händelser.

Bokföringen har jag sen jag startade skött i Speedledger, ett riktigt smidigt bokföringsprogram på nätet. Att ha bokföringen som molntjänst innebär att jag slipper fundera över backuper av bokföringen lokalt. Speedledger har dessutom en smidig funktion som gör att alla händelser på mitt bankkonto läggs upp i en lista för automatisk kontering, och jag kan sedan bokföra dem med ett enkelt klick.

Jag skapar och prickar av mina fakturor i Speedledger också. Allt detta gör att jag som det så fint heter kan ägna mig åt kärnverksamheten istället för att lägga ned onödigt mycket tid på bokföring.

Speedledger har funnits ganska länge och varit ganska ohotade, men nu har även de stora drakarna som säljer bokföringsprogram vaknat och börjat erbjuda molntjänster. Återstår att se om det kan skaka om marknaden något. Jag provar gärna en ny tjänst så länge den är minst lika bra som min nuvarande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar