lördag 22 mars 2014

Lär dig köra bil!

Få saker är så förödande för din privatekonomi som bilen. Den verkar nästan  vara som en drog - jag hade inte bil en lång period i mitt vuxna liv och det fungerade hur bra som helst, men nu när jag skaffat en är det väldigt svårt att se hur jag skulle klara mig utan den.

För tillfället har jag dock ett uppdrag som gör att jag måste ha bil. Jag måste ofta ta mig till olika platser för att arbeta, ofta på andra tider än regelbundna pendlartider. Detta omöjliggör kollektivtrafik och även taxi eller hyrbil.

Men även utan dessa uppdrag hade jag haft svårt att skilja mig från bilen, trots alla kostnader som kommer med den. Uppenbara saker som värdeminskning, bränsle och försäkring, men även indirekta kostnader som parkering - vilket i en större stad kan vara en stor del av kostnaden med att ha bil!

Om behovet av bil finns, försök åtminstone välja en bränslesnål bil med låg värdeminskning. Jag har flera bekanta som verkar ha ett behov att åka ståndsmässig bil - stor och rejäl, gärna kombi - med motiveringen att hela familjen med packning måste få plats. Tanken att helt enkelt hyra en stor bil vid de få tillfällen behovet finns verkar inte ha slagit dem, då jag nästan alltid ser dem ensamma i sina monster till bilar.

När bilen väl är på plats med en billig och bra försäkring finns det egentligen bara en sista sak som kan påverkas - bränsleförbrukningen.

Lyckligtvis är det ju väldigt enkelt att köra bränslesnålt: 
  • Kör i (närheten av) hastighetsbegränsningen. Hetsa inte!
  • Dubbelväxla, det vill säga hoppa över en växel
  • Motorbromsa ofta - jag brukade se varje inbromsning som ett misslyckande, men tydligen måste man slita på bromsarna lite också. 
Ett par enkla knep som lätt kan sänka din förbrukning från till exempel 0,7 liter per mil till 0,6.  Låter kanske inte så mycket men är en sänkning med nästan 15%.

Fundera på vad en rabatt vid pumpen med 15% eller mer skulle göra för din ekonomi varje månad.
Detta är något du kan nå direkt, utan att behöva skaffa ny bil eller någon ny  utrustning. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar