lördag 22 mars 2014

Korrelationen mellan stress och sjukdom

Dags för en personlig reflektion. För inte så länge sedan skrev jag om vikten av att sköta om kroppen för att slippa bli sjuk. En enklare förkylning kanske bara slår ut kroppen några dagar men ger ju också en kännbar försämring av ditt månatliga pengaflöde. Men är sjukdomen lite värre kan den, speciellt högre upp i åldrarna, vara farlig - rentav dödlig!

En faktor som påverkar hur pass mottaglig kroppen blir för sjukdom är helt klart stress. Jag brukar planera mina veckor så att jag aldrig drabbas av negativ stress utan har ett jämnt flöde med arbetsuppgifter att utföra. Tydliga todo-listor är ett bra verktyg för detta.

Men ibland hjälper inte det, oförutsedda händelser kan inträffa - skiten kan helt enkelt träffa fläkten. Så har det blivit denna vecka; ett ganska fullspäckat schema späddes på ytterligare med flera oberoende av varandra oplanerade incidenter.

Och som ett brev på posten kommer lätt halsont nu på morgonen, det som jag vid det här laget vet är förstadiet till en rejäl förkylning. Stress ställer till det, och den utlösande faktorn blir när man stressar ner efteråt.

Det kan som sagt undvikas till stor del, men nu när det är ett fullbordat faktum finns det ändå ett par tricks att ta till.

Bara du är försiktig kan det gå att träna bort sjukdomen. Detta gäller alltså i förstadiet, innan den har slagit ut med full kraft.
Träning utlöser endorfiner som har en helande funktion i kroppen. Börja försiktigt och träna så hårt som du känner att kroppen orkar med.

Notera: Träning vid fullbordad sjukdom kan vara dödligt så det ska du inte syssla med!

Efter detta är det såklart bara vila som gäller. Försöka undvika film-tittande eller tv-spelande - min erfarenhet är att det inte ger kroppen den vila den behöver. Läs en bok eller bara sov så mycket det går.

Ett sista tricks är en gammal hus-kur; blanda lika delar whiskey, honung och citronsaft. Värm upp, drick, somna in - vakna frisk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar