tisdag 18 mars 2014

Dina försäkringar - vad kostar de egentligen?

Ingen utgift är tråkigare än försäkringspremier. Den ger normalt sett ingenting tillbaka - och det är inget att se fram emot om den skulle göra heller.

Jag har råkat ut för både påkörningar, bränder och sjuka djur och även om de mildrar smällen går man absolut inte skadefri ur ett försäkringsärende. Speciellt inte vid skador som brand, stöld eller liknande då inte mycket värde finns kvar efter försäkringsbolagens åldersavskrivningar.

Men tyvärr är alternativet ännu värre, så försäkringar måste man ha. Men hur kan man planera ekonomin för dem på bästa sätt?

Det smidigaste jag hittat som förenklar överblicken och ytterligare mildrar smällen ifall något skulle hända är att titta på årspremien för en försäkring. På helårspremien lägger jag sen på 10% för att täcka in framtida höjningar, samt en hel självrisk.

Efter detta är det bara att dela den summan på tolv och föra in den i budgeten.

Framöver kan du nu alltid välja att betala årspremie till försäkringsbolagen (vilket oftast är billigast), då du redan avsatt dessa pengar i din budget. Jag sparar den uträknade summan tillsammans med allt annat som går till sparkontot varje månad. De tillfällen en premie eller självrisk skall betalas sparar jag bara lite mindre.

Naturligtvis är det inte bara försäkringar som kan periodiseras på detta sätt, ju bättre kontroll på dina kostnader du får desto mer kan du sprida ut för bättre kontroll på kostnader och sparande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar