onsdag 5 mars 2014

Budget utan buggar

En budget - inte bara för medverkande i Lyxfällan!

Tjänar man okej, hyfsat eller till och med bra, är det lätt att det där med att lägga upp en budget inte blir av. Du vet ju att du har råd med hyran, mat och alla andra fasta utgifter och dessutom har en rejäl portion kvar att lägga på nöje.

Problemet, åtminstone blev det så för mig när jag började tjäna mer, är att en stor del av pengarna som kommer in riskerar att gå till, håll i dig nu, ren skit.

Om du inte har en budget att gå efter blir det lätt att räkningarna betalas och ett slentrianmässigt månadsspar på några hundra läggs undan, sen levs resten av pengarna upp. Känns det igen?

Det är inget fel att spendera pengar, jag ser absolut inget värde (längre) i att bara lägga pengar på hög. Men att tjäna bra, inte ha något kvar när nästa lön kommer, och inte riktigt veta vad man lagt pengarna på blir i längden bara sorgligt.

Då tycker jag det är mycket bättre att inte ha några pengar kvar i slutet av månaden, men kunna tänka tillbaka på den där en-gång-i-livet upplevelsen man hade på en resa för några veckor sedan, eller ta en sipp av 3000-kronors whiskyn som står i spritskåpet.

Jag gick från att inte ha något kvar och undra vad som hände, till att spara över 10000 kronor i månaden. När du väl har en budget och ser vilka utgifter du har, blir det väldigt enkelt att kapa det som faktiskt inte ger dig något mervärde. Kanske hittar du till och med utgifter som bara stjäl energi och pengar, istället för att ge dig något tillbaka.

Att skapa en budget är busenkelt - så gör det inte sen, utan nu. Det går naturligtvis att göra på papper, men jag skulle rekommendera Excel eller liknande.
Använd en kolumn för att lista dina inkomster. Löner, barnbidrag, eventuella ränteintäkter du kan få månadsvis. Nästa kolumn får lista ALLA dina fasta utgifter som hyra, försäkringar, lån och mat.

Efter det kan du bli lite kreativ med formler för att räkna ut vad du har kvar. Jag brukar ta det som bli kvar och dra av en nöjessumma. För mig har jag satt den till strax under 100 kronor per dag, vilket kan kännas både mycket och litet. Jag kan bränna ganska många dagars nöjespeng genom att gå ut och ta ett par goda öl och äta någonting gott.

ALLT som sedan blir över lämpar du över på ett för ändamålet lämpligt sparkonto. Det viktigaste är att rädda undan dina surt förvärvade pengar från att gå till skräp eller onödiga prylar, som troligen inte gör dig lycklig (spoiler-alert).

Du kommer säkert glömma en hel del utgifter i början, men efter ett par månader bör du ha ganska bra koll på det. Då kommer det också bli enklare och enklare att se vad som kan kapas eller förändras. Hemförsäkring för 400 kronor i månaden? Byt!

När du börjar bli en riktigt avancerad budgetläggare kan det vara lämpligt att börja periodisera utgifter som kanske kommer årsvis eller kvartalsvis. För över dessa till ett annat konto varje månad och betala räkningarna därifrån när de kommer.

För exemplet med en hemförsäkring rekommenderar jag att du tar årskostnaden, lägger på 10% för att ta höjd för eventuella premiehöjningar, samt lägger på en självrisk. Sen delar du det på tolv och sätter in på ett konto varje månad. Allt som blir över på kontot är bonus för om det verkligen händer något.
I försäkringsfallet kommer de där extrapengarna behövas om du måste utnyttja din försäkring. Tro mig, jag talar ifrån egen erfarenhet - nedskrivningarna som försäkringsbolagen tillämpar är inte nådiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar