söndag 9 mars 2014

Blir det någon pension, eller?

Pensionsspar - är det verkligen något för dig?

Låt oss reda ut det här med pensionssparande i ett antal inlägg.

Först och främst, tjänstepensionen. Det här är något som din arbetsgivare (kanske) betalar in. Kanske har du möjlighet att välja någorlunda hur det ska placeras - isåfall ta någonting vettigt utan höga avgifter som riskerar äta upp ditt pensionskapital.

Det finns inte så mycket mer råd att ge om tjänstepension för dig som är anställd. En del företag lockar med höga avsättningar i tjänstepension och det kan användas vid löneförhandlingar, något som kan vara bra om du tjänar så pass mycket att större delen av en löneökning skulle gå bort i skatt.

Har du däremot eget företag är det oftast meningslöst att betala in tjänstepension till dig själv.
Bankens rådgivare kommer hävda att det ju är avdragsgillt. Det är visserligen sant, men du betalar ju sen skatt när du tar ut pensionen! Bättre då att bara spara överskottet i firman, investera det på det sätt du tycker är lämpligt och sen betala ut "lön" till dig så länge du har pengar kvar. Den enda förutsättningen för detta är att du har självdisciplin nog att inte sätta sprätt på pengarna i förväg, men att pengarna fortfarande finns tillgängliga för firman istället för att ligga låsta i pensionsfonder kan också användas som ett pro-argument.

PPM-delen (det orangea kuvertet) kan du placera hur du vill. Jag lämnar inga råd här - ta nåt bra!

Nästa inlägg kommer behandla IPS - Invidiuellt Pensionssparande och vad som antagligen är det skälvande sista ett eller två år i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar