onsdag 19 mars 2014

Bli en knalle!

Jag föredrar ett liv med inte mer prylar än absolut nödvändigt. För mig innebär det så få prylar som möjligt.

Nej, poängen är att inte göra om dig till en asketisk eremit, utan värdsliga tillgångar. Poängen är att befria dig från sådant du inte behöver, så att du kan lägga tid och pengar på sådant du faktiskt har bestående glädje av.

Med det sagt, så har nog de flesta på olika sätt samlat på sig en hel del saker som inte längre används. Vissa saker kan slängas eller skänkas bort, vissa kan annonseras bort på nätet. Men vissa grejer lämpar sig inte riktigt för något av det.

Trumvirvel och entré för den nymoderna loppisen. I flera städer anordnas bakluckeloppis där du bara behöver packa bilen full, åka dit och betala ett inträde (som du ska tjäna igen, är tanken), för att sen sälja dina saker.

Sist jag var på bakluckeloppis gick jag 2000 kronor plus, alltså efter att inträdet var betalt. Det tycker jag är en helt okej avkastning för ett dagsverke.

Jag värderar min tid ganska högt, så jag hade nog inte tyckt det hade varit lika roligt att stå där om jag bara gått ett par hundra kronor plus. Men att sälja saker på en loppis är som jag ser det tre-delat:
Den första aspekten är såklart pengar in. Du får lön för arbetsinsatsen att stå där och sälja.

Men lika viktigt är att du faktiskt får bort en massa bråte från ditt liv, på ett sätt som är mer meningsfullt (inte minst miljömässigt) än att bara slänga det. Även om det kanske får plats i ditt förråd eller garderob tycker åtminstone jag att det ger en mental frihet att få bort sådant allt gammalt som inte längre används.

Men den tredje avslutande aspekten är att det faktiskt kan vara utvecklande att stå där och sälja. Det är en bra övning i interaktion med människor som kan vara väldigt intressant. Dessutom riktigt rolig, om du har turen att hamna bredvid några riktigt sköna och luttrade loppis-rävar som jag gjorde sist.

Du kan fylla plånboken, få mer plats hemma och växa som människa - vad väntar du på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar