onsdag 5 mars 2014

Billigaste banken

Storbankerna gör miljardvinster - på dig.

Att äga bankaktier verkar vara en bra affär. Höga vinster och fina utdelningar. Vad annat kan man förvänta sig av en bransch som nästan har lyckats göra sig av med hanteringen av en stor del av sitt existensberättigande - kontanter. Dessutom låter man sina kunder ge personlig service till sig själva genom internetbanker som kostar pengar.

Men vilka är alternativen? Jag känner till Skandiabanken och ICAbanken, det finns säkert flera. Men dessa två har gratis internetbank med bankkonto och möjlighet att föra över pengar samt betala räkningar - mina minimikrav på en bank.

Jag har varit kund hos Skandiabanken väldigt länge och känner därför till dem allra bäst. Jag är ganska nöjd med inte utan reservationer. Skandiabanken gillar till exempel att skryta över att man blir utnämnd till bästa internetbank då och då - men vad gör det om man endast är minst sämst i en usel nisch?

Skandiabankens internetbank lämnar alltså en hel del att önska, trots ny het layout sen något år tillbaka.

Men gratis är ändå gott - utan kostnad får du tillgång till en internetbank med ett vanligt bankkonto, ett sparkonto (med usel ränta), möjlighet att betala räkningar, en aktiedepå, BankID samt ett kreditkort.

Kreditkort skriver jag ovan - men om man vill ha ett vanligt betalkort med möjlighet till kontantuttag då? Ja, då kostar det pengar sörru. Dock ganska lite och med hyfsade villkor (gratis uttag i utlandet till exempel - dock har man valutaväxlingsavgift).

Min lösning är att inte teckna något kort via Skandiabanken utan istället göra det via GeMoneyBank. De har ett debit-kort utan årsavgift och valutaväxlingsavgift, med 12 gratis uttag per år. Ett uttag i månaden kan du säkert klara dig på, och behöver du gå över så kostar de 15kr styck vilket ger ett par uttags marginal innan du kommer i närheten av ett normalt bankkorts årsavgift.

Kreditkortet då - är Skandiabankens bra? Mitt svar är att det är som kreditkort är mest:
Kan du hantera det är det en bra krockkudde vid oförutsedda utgifter - jag utnyttjar mitt genom att spara undan så mycket av min inkomst som bara går, vid speciella utgifter kan jag ta dem på kortet och helt enkelt spara lite mindre nästa månad då kortfakturan ska betalas.
Det är nämligen kravet med kreditkort - ska det vara en bra idé måste du kunna hantera det och alltid betala hela skulden. Aldrig aldrig aldrig dela upp den. Då är du en sucker.

Men kan du hantera kreditkort finns det lite fiffiga tricks att ta till - vad sägs om att få ränta på pengarna du spenderar? Mer om detta i ett senare inlägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar