torsdag 6 mars 2014

Bästa placeringen

Nej, det blir inga aktietips nu...

I Billigaste banken redogjorde jag för mina erfarenheter av Skandiabanken, och påpekade bland annat att deras så kallade sparkonto inte var något vidare.

Mina krav på ett sparkonto är enkla:
  • Hög ränta
  • Ingen eller låg inlåsning
  • Insättningsgaranti
Det är allt. Som tur är finns det ett stort antal att välja på.

Vi har bland annat Santander och Norwegian Bank, båda kan luta sig mot den norska insättningsgarantin som är i paritet med den svenska, och båda erbjuder räntor i den övre klassen.

Jag själv har ingen erfarenhet av dessa, så raskt över till banker jag faktiskt har erfarenhet av.

GE Money Bank - Eftersom jag redan har ett gratis debit-kort i denna bank faller det sig naturligt att även ha ett sparkonto här, även om räntan lämnar en del att önska. Möjlighet att logga in med BankID är dock ett plus.

Sevenday - Bra ränta och inloggning med BankID. Lite krångligt att ta ut och sätta in pengar dock, vilket inte ger full pott.

Marginalen - Bra ränta, BankID, och det känns som en riktig bank med insättning och uttag via kontonummer (till skillnad från Sevenday med sin autogiro-lösning). Jag använder Stora sparkontot där uttag måste aviseras 30 dagar i förväg. Jag har även ett månadsspar till mitt barn här i deras så kallade Högräntekonto där pengarna binds i 12 månader men det går fortfarande göra regelbundna insättningar. Perfekt för ett månadsspar där du inte behöver pengarna snabbt alltså!

Marginalen kommer alltså ut som en klar vinnare, men alla tre är bra.
Vill du även spela spara i aktier eller fonder är valet ganska enkelt: väljer du Skandiabanken som bank är deras depå helt OK (och gratis), annars är det väl Nordnet eller Avanza som gäller.
Använd inte Avanzas sparkonto-erbjudanden bara, där försvinner en hel del av räntan ner i deras fickor...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar