fredag 7 mars 2014

Bästa kreditkortet

Ta det på kortet - betala sen!

Den medvetet provokativa inledningen kan vara en enkelbiljett till Lyxfällan, eller en uppgradering till svart för ditt ekonomi-bälte.

För ett kreditkort är inte enkelt att hantera - med stora krafter kommer stort ansvar!

Är du inte där än är det säkrast att bara ta ut en summa pengar varje månad och aldrig handla för mer - cash is king.

Men för dig som kommit ett steg längre är det snarare så att card is king. Jag nämnde ju i Billigaste banken att det fanns sätt att få ränta på dina utgifter.

De stora bensinkedjorna erbjuder precis ett sådant upplägg. Både Shell, Statoil och OKQ8 har ett kreditkort utan årsavgift som ger återbäring i pengar på allt du handlar. Själv använder jag OKQ8 som har 1% i återbäring på allt (utom drivmedel). För mina regelbundna utgifter som till exempel mat får jag alltså 1% tillbaka. För en familj är det inte ovanligt med en årlig omsättning om 100 000 till 200 000 kronor på ett år med denna typ av utgifter - vilket ger en fin bonus på 1000-2000 kronor, varje år.

Men för att verkligen hamra in poängen här - du får 1% återbäring på det du handlar, men det du inte handlar ger ju 100% återbäring. Använd alltså bara kortet till det du ändå måste köpa.

Tänk på att korten har valutaväxlingsavgift i utlandet på 1,5% och uppåt, som alltså tar ut återbäringen och mer därtill. Så för dina utlandsresor är det lämpligt att använda till exempel GEMoneyBanks debitkort som ju också är gratis.

Värdesätter du utlandsresande väldigt mycket kan det löna sig att titta på ICA Bankens kort istället. De har visserligen en årsavgift och en lägre återbäring, men ingen valutaväxlingsavgift.

Oavsett vad du väljer - lycka till i kortdjungeln!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar