måndag 17 mars 2014

Allt kul händer där du inte är

Komfortzonen - där du inte vill vara!

Om du inte hört uttrycket tidigare, det vill säga levt under en sten de senaste 20 åren, så är komfortzonen den mentala sfär där du känner dig bekväm.

Visst är det skönt att känna sig bekväm, och därmed är det lätt att du fastnar här. Kanske inget fel i det, om det inte vore så att det är utanför komfortzonen som allting händer!

Utanför komfortzonen kanske ditt nya jobb väntar på dig.
Här kanske ditt nya företag ligger och väntar på att du ska hitta det.
Kanske finns här en ännu mer socialt stimulerande umgängeskrets (kanske till och med din nya partner?).

Enklaste sättet att gå utanför komfortzonen är att hela tiden utsätta sig för tillfällen till det. Jag har tidigare skrivit att framgångsrika människor ser till att ha tur. Logiken bakom är helt enkelt att ju mer saker du gör för att utveckla dig själv, desto större chans till tur kommer du få.

Inte märkligare logik än att ju mer tid du tillbringar utomhus, desto mer kommer det regna på dig.

Att bryta sig ur komfortzonen kan man göra på många olika sätt och ju fler du använder dig av desto mer utökar du den.

Ett idiotsäkert sätt för att utöka komfortzonen är att tacka ja till fler svåra uppgifer i ditt jobb - uppgifter som du kanske inte ens vet hur man gör. Lovar du att utföra såna uppgifter har du satt dig i en sits där du inte får misslyckas - alltså gör du det inte heller. Du blir tvungen att lära dig det som krävs inom den tid du har till ditt förfogande.

Andra sätt kan vara att på olika sätt engagera sig ideellt, eller att gå kurser inom ämnen utanför ditt yrke. Eller en så enkel början som att ringa det där telefonsamtalet som känns lite jobbigt.

En enkel regel jag brukar använda mig av; om jag känner att det knyter sig lite i magen av oro eller instinktiv ovilja mot att göra något - då är det oftst ett säkert tecken till att jag borde göra det.

Idag är du fast förankrad i komfortzonen - var är du imorgon?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar